Tűzijáték betiltva

Tájékoztató a tűzijátékról

Tájékoztatót adott ki a III. kerületi önkormányzat a szilveszteri tűzijátékkal kapcsolatban.

Idén nem lehet közterületen tűzijátékokat használni, és a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek sem elérhetőek, adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Néhány jó tanáccsal és hasznos tudnivalóval segítik a lakosságot.

A tűzijátékokat négy osztályba sorolják:

  1. osztály – ezek olyan, akár lakáson belül is használható játékos tűzijátékok, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A mennyiségi korlát betartásával 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a korlátozások figyelembevételével fel is használhatják ezeket. Ide tartozik például a tortatűzijáték.
  2. osztály – ezek alacsony kockázatú kis tűzijátékok, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, a mennyiségi korlát betartásával, 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításban foglaltakat betartva felhasználhatják.
  3. osztály – ezek a közepes tűzijátékok, közepes kockázattal, amelyek a szabadban lévő nagy, nyílt területen való használatra lettek kitalálva. A járvány előtt ezeket lehetett december 28-31 között megvásárolni, és december 31-én 18:00 óra és január 1. 06:00 óra között felhasználni. Idén ezeknek az árusítása és felhasználása is tilos!
  4. osztály – ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel. Magánszemélyként ilyennel csak augusztus 20-án, egyéb nagyobb tűzijátékokon és filmekben találkozhatunk.

Idén csak az 1-es és 2-es osztályba tartozó tűzijátékokat lehet megvásárolni és felhasználni. Közterületen ezeket is tilos működtetni, idén tehát csak kertes házak kertjében van rá lehetőség.

A társasházak erkélye nem minősül szabadtérnek, illetve az erkélyen a tűzijátékok felhasználói és balesetvédelmi utasításában szereplő védőtávolságot sem lehet betartani. Ha valaki a társasház közös udvarán szeretne tűzijátékot működtetni, csak akkor teheti ezt meg, ha a társasház házirendje megengedi ezt, és az adott tűzijáték használati utasításában szereplő előírásokat be lehet tartani az udvaron. Ha például 8 méteres védőtávolságot ír elő a használati utasítás, de ennél kisebb az udvar, akkor nincs rá lehetőség.

A tűzijátékokat ne tároljuk fűtőeszköz, vagy sugárzó hő mellett. Más tűzveszélyes anyaggal, benzinnel, gázolajjal, lakkokkal ne tároljuk egy helyen. Szintén ne tartsuk ezeket a tetőtérben, alagsorban vagy pincében. Zárjuk el ezeket a gyerekek elől. Használat előtt olvassuk el a használati utasítást. Az elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú termékeket ne használjuk fel.

Ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, épületre. Figyeljünk, hogy a tűzijáték útjában ne legyen semmi, ügyeljünk az épített és a természetes környezetre is. A tűzoltókat minden évben több tucat, tűzijáték miatt kigyulladt fenyőhöz, tujához, kukához riasztják.

Az elhasznált, de még forró tűzijátékot ne dobjuk a kukába, mert ki fog gyulladni, és azt is meggyújtja, ami a szemetes közelében van. Minden évben előfordulnak autó- és lakástüzek is a kukákba dobott forró tűzijáték-maradványok miatt.

Figyeljünk oda a házi kedvencekre is, minden évben rengeteg kutya szökik meg, mert megijednek a tűzijátékoktól, az erős hangoktól és a fényhatásoktól. Ne kössük meg őket, engedjük be őket a házba, és tudjuk őket biztonságban olyan helyen, ahonnan nem tudnak megszökni.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .