Koronavírus vakcina

Az aprotinin hatásos a COVID-19 betegeknél

Megosztom

Újabb hatásos gyógyszer a COVID 19 leküzdésére.

Egy spanyolországi klinikai tanulmány a közelmúltban megerősítette a Frankfurti Goethe Egyetem és a Kenti Egyetem kutatói által végzett laboratóriumi kísérleteket amelyek kimutatták, hogy az aprotinin proteáz inhibitor megakadályozza a sejtek SARS-CoV2-vel való megfertőződését. A klinikai vizsgálat szerzői arról számoltak be, hogy az aprotinin aeroszolt kapó betegek lényegesen korábban hazakerülhetnek a kórházból.

A COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 koronavírusnak szüksége van tüskefehérjére, hogy a gazdasejtek felszínén lévő fehérjékhez (ACE-receptorokhoz) kötődjön. Mielőtt ez a dokkolás lehetővé válik, a tüskeprotein egyes részeit a gazdasejt proteázoknak nevezett enzimjeinek le kell hasítaniuk. 2020-ban a Jindrich Cinatl professzor (Frankfurti Goethe Egyetem, Németország), Martin Michaelis professzor és Mark Wass professzor (mindketten a Kenti Egyetem, Egyesült Királyság) vezette tudományos csoport sejttenyésztési kísérleteket végzett, és megállapította, hogy az aprotinin, egy proteázgátló gátolhatja. vírusreplikációt azáltal, hogy megakadályozza a SARS-CoV-2 bejutását a gazdasejtekbe.

Egy újabb tanulmányban a kutatókonzorcium azt is kimutatta, hogy az aprotinin a Delta és az Omicron variánsokkal szemben is hatásos.

Egy spanyol kutatókonzorcium most közzétette annak a III. fázisú klinikai vizsgálatnak az eredményeit, amely az aprotinin aeroszol használatát vizsgálta COVID-19-betegeknél. Egyéb fejlesztések mellett az aprotinin-kezelés öt nappal csökkentette a kórházi tartózkodás idejét.

Jindrich Cinatl professzor, a frankfurti Goethe Egyetem munkatársa szerint “ez azt mutatja, hogyan működnek a tudományos együttműködések a kutatók közötti közvetlen kapcsolat nélkül is. Nagyon örülök, hogy sejtkultúra-vizsgálatunk inspirálta ezt a sikeres klinikai vizsgálatot.”

Martin Michaelis, a Kenti Egyetem professzora azt mondja, hogy “sejttenyésztési adataik nagyon meggyőzőnek tűntek. Izgalmas, hogy az aprotininről mostanra kimutatták, hogy a betegek COVID-19 ellen is hatékony.”

A kutatás a European Journal of Clinical Investigation című folyóiratban jelent meg.

Via medicalixpress


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .