FREE EÜ!

Megosztom

A Péter

Ezt, a mindenki számára érthető rövidke jelmondatot “tűzte” lufijára az egészségügy. “FREE EÜ.”

Az októberben  rohamtempóban elfogadott jogállási törvény, mely az egészségügyiek – persze nem  mindenkinek – járó komoly béremelés mellé számos a szakápolók, orvosok és eü. dolgozók számára  negatív elemeket tartalmaz.

A javaslat nem szimplán az elfogadott béremelés jogszabályi hátterének megteremtéséről szólt. Egy újfajta jogviszony, az egészségügyi szolgálat bevezetését kezdeményezte a jogrendszerbe, és számos, első látásra szigorúnak tűnő összeférhetetlenségi szabályt rendelt a státusz, ezzel együtt a magasabb bérek megszerzéséhez.

Ezt a marketingben árukapcsolásnak hívják, amit az idevágó törvények tiltanak is.  A módosítás januártól lépne hatályba.

Az új jogállás értelmében minden orvos, szakápoló, nővér, akár két évre vezényelhető az ország bármelyik kórházába, ahol szakember hiánnyal küszködnek. Az október 23-án megrendezett, az  SZFE mellett kiálló tüntetéshez csatlakozott az egészségügy is a “Free EÜ.” jelmondattal.

Az egészségügyi társadalom lépett. Többségük nem hajlandó aláírni az új szolgálati jogviszonyt és tervezik a rendszer elhagyását. Petíciót készítettek, melyet minél több  egészségügyessel szeretnének aláíratni, így tudatva a kormánnyal, hogy a tervezet számukra nem elfogadható. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara erről szóló petícióját már 18 ezren írták alá, hétfő éjfélig gyűjtötték az aláírásokat, amiket a héten adnak át az Országgyűlésnek.

Az aláírók gyakorlatilag ezzel kilépnének az állami egészségügyből, ami már amúgy is szakápoló és orvos hiánnyal küszködik. Az új törvény a magánszektorban tevékenykedőket sem hagyja ki.

A törvény tartalmazza a “hálapénz” kivezetését és komoly, akár börtönbüntetéssel sújtja azokat akik elfogadják, de azokat is akik felajánlják. Erről a témáról a 24.hu portálon értekezett Dr. Dul Zoltán  fogorvos.

A törvény miatt, az egészségügyből távozni szándékozók miatt, akár végleg megroppanthatja a rendszert.

Azt azért jó tudni, hogy a COVID 19 vírus következtében megnövekedett teher, mely a hazai egészségügyre szakadt, rengeteg orvost és szakápolót kíván, viszont belőlük kevés van. Egyes információk szerint a már most átvezényelt szakápolók gyakorlatilag azt sem tudják mi vár rájuk, és az új területen szembesülnek a körülményekkel, melyek számukra is nagy veszélyt rejt.

“FREE EÜ!” -s demonstráló október 23-án. A fotó remekül ábrázolja kiszolgáltatottságukat. Nem merik vállalni arcukat. Fotó: APEV forrás

„Rémálom az egész, szeretnék felébredni!”

– mondja egy vidékről átvezényelt szakápoló

A Kútvölgyi kórházba küldött szakápoló szerint 32 betegre hárman vannak. Sok embert veszítenek el, és a bent fekvők iszonyúan magányosak – írja a Szeretlek Magyarország.

A portálnak nevének elhallgatását kérő ápolót vidékről vezényelték Budapestre és mint mondta

“Ki kellett találnom, hogyan jutok oda, bepakolni, aztán alvás, és reggel indulás.”

Őt a Kútvölgyibe vezényelték, mely kórház az első szakasz végén bezárt.

“Ez a kórház már nem működött egy ideje, mi fogadtuk az első betegeket.”

– meséli a szakápoló. Székesfehérvárról, Szekszárdról, Esztergomból, Dunaújvárosból, Győrből és Dömsödről küldtek egészségügyi személyzetet most ősszel a Kútvölgyibe. Olyanokat is, akik korábban még sohasem ápoltak koronavírus-fertőzötteket.

Az orvosok sem a megfelelő területen vannak, ráadásul volt olyan is, hogy két tapasztalatlan, másodéves rezidens volt éjszakára

– jellemzi a helyzetet.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy egyértelmű legyen. Ez veszélyesebb, mint az orvos hiány. Beszámolója szerint a háttér feltételek sincsenek meg, kevés a védőruha, a beteghordozóknak nem is jut a folyamatos cserére.

Rengeteg dolgozó, nem meri felemelni a szavát, félve a retorzióktól, féltve állásukat, megélhetésüket. Erről írt a 444.hu cikkében, ahol a dunaújvárosi kórház igazgatója fenyegetőzik. Sokuk kölcsönök segítségével jutott előbbre és bizony azt fizetni kell. Bár most moratórium is van, ettől függetlenül a kölcsön kamatait továbbra is fizetni kell.

Szumma szummarum kemény tél elé nézünk.

A Péter további írásai

Forrás:

Kormányváltás Magyarország Politikai és közéleti hírmagazin

  • Még sem az lesz, mint amit ígértek
    by szerkeszto on 2024.04.23. at 11:53

    Csaknem 8000 négyzetméter nagyságú új szakrendelő, 5600 négyzetméteres piac, valamint 5300 négyzetméternyi városháza, ezen kívül mélygarázs, közösségi tér és nem The post Még sem az lesz, mint amit ígértek appeared first on Kormányváltás Magyarország.

  • Hadházy Ákos – Orbán és a sitt biznisz
    by szerkeszto on 2024.04.18. at 09:24

    Arold Péter Helyreigazítás A cikk nem fog törlésre kerülni. Az ügyvédi felszólítás tartalma szerkesztőségünkben elérhető Tudjuk, hogy Hadházy Ákos most The post Hadházy Ákos – Orbán és a sitt biznisz appeared first on Kormányváltás Magyarország.

  • Feszült légkör tanulságos „vita”
    by szerkeszto on 2024.04.17. at 12:19

    Az ATV Voks 2024 vendége volt ma kerületünk jelenlegi polgármestere és fideszes kihívója. A várt hozzáállás volt látható a kormány The post Feszült légkör tanulságos „vita” appeared first on Kormányváltás Magyarország.

  • Feszült légkör tanulságos „vita”
    by szerkeszto on 2024.04.16. at 18:57

    Az ATV Voks 2024 vendége volt ma kerületünk jelenlegi polgármestere és fideszes kihívója. A várt hozzáállás volt látható a kormány The post Feszült légkör tanulságos „vita” appeared first on Kormányváltás Magyarország.

  • Tovább folyik az adok-kapok
    by szerkeszto on 2024.04.16. at 07:31

    Tegnap az Egyenes beszéd vendége volt Tarlós István volt főpolgármester és Vitézy Dávid vádjaira reagált a műsorban. https://youtu.be/C9u3UPBDE9Y Vitézy Dávid The post Tovább folyik az adok-kapok appeared first on Kormányváltás Magyarország.


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .