Negyedik generációs robotsebészeti eszközt adtak át a Semmelweis Egyetemen

Negyedik generációs Da Vinci Xi robotsebészeti eszközt adott át a Semmelweis Egyetemen szombaton a kulturális és innovációs miniszter.

    
    A most átadott sebészeti robot az egyik legfrissebb példája annak, hogy a magyar orvosok és a magyar egyetemek oktatni és gyógyítani is képesek – hangsúlyozta.
 A Semmelweis az ország egyik élen járó egyeteme mind a hallgatók száma, mind a tudományos és oktatási tevékenység terén. Ez az az egyetem, amely az alapítványi átalakulás után a legnagyobb ugrást hajtotta végre a ranglistákon, bizonyos szakterületeken már benne van az első százban.
  
    Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszönetet mondott , amiért a robotsebészetet bevezethette az oktatás, a kutatás, az innováció és a betegellátás mindennapjaiba. Kiemelte, hogy a most átadott, negyedik generációs Da Vinci Xi robottal nemcsak világszínvonalú műtéteket tudnak elvégezni, hanem a hallgatókat képezni is. Ez az eszköz a legmodernebbnek számít a világon; egyaránt alkalmazható a nőgyógyászatban és az urológiai ellátásban, a hasi sebészetben és az onkológiában – ismertette.
    

A Kulturális és Innovációs Minisztérium háttéranyaga szerint a Da Vinci Xi sebészeti robot 2021 augusztusában érkezett a Semmelweis Egyetemre kétnapos bemutatkozásra, kilenc hónappal később pedig már munkába állt a sebészeti, transzplantációs és gasztroenterológiai klinikán az egyetem saját berendezése, amellyel május 24-én hajtották végre az első műtétet.

A klinikán az új eszközt évente mintegy négyszáz alkalommal használják majd az általános sebészeti műtétek mellett nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozásokban is, NEAK által finanszírozott formában. Az 5,55 milliárd forintos kormányzati és uniós támogatásból megvalósuló projekt célja, hogy a Semmelweis Egyetemen a robotsebészet teljes spektrumát gyakorolni, kutatni és oktatni tudják. A projekt része az egyetemi oktatástámogatási környezet fejlesztése, dolgozói és hallgatói készségfejlesztés, valamint nemzetköziesítési programok is.


 Eddig a sebészek választhattak nyílt metszést vagy laparoszkópos műtétet, amely nagymértékben függ a sebész kézkészségétől. Most azonban a robotsebészet új hulláma lendületet vesz. Ez a minimálisan invazív sebészet új kategóriája, amely a da Vinci® Surgical System rendszert alkalmazza , amely erőfeszítés nélküli módot kínál összetett sebészeti eljárások elvégzésére.

A da Vinci Surgical System az amerikai Intuitive Surgical cég által gyártott robotizált sebészeti rendszer. A közelmúltban, 2000-ben az FDA jóváhagyta a műtétek széles körére. Ezt követően világszerte több száz helyen alkalmazták. A da Vinci nevet részben azért kapta, mert az első robotot Leonardo da Vinci találta fel.

Ez a minimálisan invazív műtétek legújabb fejlett platformja. Egyre inkább felváltja az elavult nyitott műtétet és a konzervatív laparoszkópiát azáltal, hogy a sebész készségeit egy fejlett robotplatformra helyezi. A rendszer nem automatizálható, és nem képes önállóan működni. Minden műtéti lépés végrehajtásához a sebész közvetlen közreműködésére van szükség.

A robotról többet itt olvashat

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .