Háború indult két szaktekintély között

Az egyik fél Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza méltatlannak tartja, hogy volt kolléganője, Vesztergom Dóra, aki egyben Novák Katalin sógornője és az állami meddőségi kezelésekkel megbízott Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője, a Mandinernek adott interjúban profitorientáltnak nevezte az egykori meddőségi magánklinikákat és azt is kifejtette, hogy felesleges külföldre menniük a magyar pároknak.

Mint ismeretes a kormány január végén Humánreprodukciós Igazgatóságot hozott létre az Országos Kórházi Főigazgatóságon belül, mely a hazai asszisztált reprodukciós kezelések központi feladatait, vagyis lényegében az állami kézbe vett meddőségi klinikákat koordinálja majd. A változás csak a január 31-ei Hivatali Értesítőből derült ki, az elmúlt két hónapban nem tájékoztatták róla a sajtót.hvg.hu

Vesztergom Dóra

Ugyanebben az interjúban az egészségtelen életmódot is felelőssé tette, mert világszerte egyre több pár küzd termékenységi problémákkal. Az interjúra az egykori Kaáli meddőségi centrumot vezető Kaáli Géza nyílt levélben válaszolt, többek között azt is felemlegetve, hogy Vesztergom rendelőjében 200 ezer forint egy meddőségi kivizsgálás.

  Kedves Kolleganő, Kedves Dóra!

Elsősorban szívből gratulálok igazgatói kinevezésedhez, és munkádhoz sok sikert kívánok. Tapasztalatból tudom, hogy milyen óriási felelősséget jelent egy nemzetstratégiai jelentőségű országos meddőségi ellátás vezetőjének lenni.

Nem is olyan régen mi együtt dolgoztunk a Kaáli Intézetben, ahol kiképzésed alatt tudásod legjavát hozva – szakmai felügyeletünk mellett – hálapénz elfogadása nélkül gyógyítottad a meddő betegeket. Az én időmben évtizedekig az volt bevett gyakorlat, hogy az orvosaink nem magán rendelhettek, azon egyszerű oknál fogva, hogy ne legyen átjárás az államilag finanszírozott és a fizetős betegellátás között. Meggyőződésem, hogy ezeket a tiszta viszonyokat a meddő betegek jobban szerették, és országos népszerűségünket is ennek köszönhettük.

Kapcsolódó

Egymillióért vehet gyereket az állam a lombikprogramban

Azt mondja, eddig 25 ezer gyermek fogant náluk, egy várost be tudnának népesíteni. Kaáli Nagy Géza – vagy ahogy az USA-ban nevezik, Steven G. Kaáli – 45 évig élt az Egyesült Államokban

origo.hu 2015

Jól megismerted intézetünket, és remélem, hogy nálunk a politikusok által hangoztatott “anyagi visszaélések” léte soha sem merült fel benned, hiszen ezt biztos szóvá tetted volna. Őszintén megmondom, hogy ezért kifejezetten rosszul esett hallani egy volt tanítványtól, kollegától, amit a napokban a Mandiner újságírójának a témát firtató kérdésére válaszoltál: “A korábbi, nagyrészt profitorientált rendszer vizsgálata nem a mi feladatunk.” Kerestem a Hippokratészi eskümmel ellentétes “profitorientált” szó jelentését különböző magyar értelmező szótárakban, de nem találtam egyikben sem. Azt meg végképp nem értem, hogy miért és kinek kellene vizsgálni egy olyan intézményt, amelyet az állam megvétel előtt alaposan átvilágított és “anyagi visszaéléseknek” nyomát sem találták.

Ha már a Google keresőben voltam, gondoltam rákattintok honlapodra is: vesztergomdora.hu. Az olvasó számára egyértelmű, hogy a Fertility Art magánklinikádon/magánrendelődben pénzt kérsz a meddőségi panaszokkal jelentkező betegektől. Nemrégen olvastam egy másik interjút a Magyar Nemzetben, melyben azt nyilatkoztad, hogy “Az emberi élet nem lehet üzlet.” Kissé árnyalja ezt a hangzatos kijelentésedet az a tény, hogy árlistátok szerint egy komplett női és férfi meddőségi kivizsgálásért  közel 200,000 forintot kell fizetni egy meddő párnak. Nem áll szándékomban ezt az összeget “profitorientáltságnak” minősíteni, de sokaknak úgy tűnhet, hogy az emberi élet mégiscsak üzlet.

Az én szótáramban ez azt jelenti, hogy újra megindult az átjárás a nemzetstratégiai fontosságú finanszírozott meddőségi kezelések és a fizetős magánellátás között. Ez véleményem szerint ellentétes a kormányzati szándékkal és a Kaáli Intézet korábbi gyakorlatával.
Hozzátenném, hogy ez a kettősség szakmailag is erősen kifogásolható. Sokkal jobban jár az a beteg, akit saját orvosa állami intézetben térítésmentesen vizsgál ki, mint az, aki a magánszektorban tévelyeg és utána kénytelen orvost váltani, mert fizetett magánorvosa jogszerűen már nem tudja elvégezni a kezelés “ingyenes részét” egy állami intézetben. Ne felejtsük azt sem el, hogy az időigényes,  részletes meddőségi kivizsgálások alatt már legtöbbször kialakul az a bizalmas orvos-beteg kapcsolat, amely a későbbi siker záloga lehet. A történet soha nem a technikáról, hanem mindig az emberről szól. A siker nem a kémcsőben, nem a számítógépben, hanem az emberek lelkében dől el.

Kedves Dóra! Azt hiszem a meddő párok örömmel fogadnák, ha ezzel kapcsolatban magas állami közigazgatási pozíciódban nyilvánosan kifejtenéd véleményedet/állásfoglalásodat.

Kollégális üdvözlet az egykori munkatársnak.

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .