USA – Az orvosok gyilkosságnak minősítették a halálesetet

Megkétszerezik a rendőrök számát is a George Floyd halála után kitört zavargások miatt. Közben új halottkémi jelentés készült a Minneapolisban rendőri intézkedés közben meghalt férfiról, ami szerint Floyd már akkor halott lehetett, amikor a mentőautóba tették. Az orvosok gyilkosságnak minősítették az esetet.

Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.

Hétfőn estétől kijárási tilalmat rendeltek el New Yorkban. A helyi idő szerint este 11-től reggel ötig érvényes intézkedést Bill de Blasio demokrata párti polgármester jelentette be a Twitteren, miután egyeztetett róla Andrew Cuomóval, az állam szintén demokrata kormányzójával.

Közös közleményükben bejelentték azt is, hogy megkétszerezik az utcákon járőröző rendőrök számát, miután hétfőre virradó éjjel a tüntetők Manhattanben törtek-zúztak: kiraboltak patikát, feltörtek luxuscikkeket áruló üzleteket és felgyújtottak jó néhány gépkocsit.

Hétfői sajtókonferenciáján Cuomo kormányzó hiányolta, hogy a tüntetők nem jelentkeztek reformjavaslatokkal.

“Az nem elég, hogy utcára vonulok és azt mondom, dühös és csalódott vagyok. Pozitív reformprogramot is fel kell mutatni”

– mondta a politikus, aki szerint az erőszakra felbujtók többségükben nem is New Yorkban élnek, hanem más településekről érkeztek a városba.

 

 

Cuomo azt mondta zavarba ejtőek egyes rendőri fellépések is, utalva azokra a videókra, amelyek azt mutatták, hogy hétfőre virradóra egy rendőrautóval a tüntetők közé hajtottak, egy rendőr pedig borssprayt fújt egy demonstrálóra. A kormányzó vizsgálatot is elrendelt.

Bill de Blasio hétfőn újságíróknak azt állította: a tüntetések nagy része békés volt, és dicsérte a rendőröket, mert szerinte visszafogottak voltak. A tüntetéseken részt vett De Blasio Chiara nevű, 25 éves lánya, akit le is tartóztattak. A rendőri intézkedés közben múlt hétfőn elhunyt George Floyd halála miatt nem csak az USA-ban mozdultak meg tömegek, de világszerte tüntetések voltak.

Eközben kiderült, hogy ellentmondanak egymásnak a rendőri a május 25-én este Minneapolisban meghalt George Floyd boncolási jegyzőkönyvei: a családja kérésére elvégzett második halottkémi vizsgálat szerint a 46 éves férfi halálát a nyakára és a hátára nehezedő nyomás okozta fulladás idézte elő.

Ezzel szemben a rendőrség által korábban kiadott, első dokumentumban még az szerepelt, hogy nem találtak “fizikai bizonyítékot, ami alátámasztaná a trauma miatti fulladást vagy fojtogatást”, és Floyd halálához “hozzájárulhatott egészségi állapota, beleértve koszorúér-betegségét és magas vérnyomását”.

A második halottkémi jelentést hétfőn délután ismertette Ben Crump, a család ügyvédje. Eszerint semmi jele annak, hogy Floyd szívbeteg lett volna, a nyaki nyomáson kívül a hátára nehezedő – szintén térdtől származó nyomás – is hozzájárult halálához, ezek miatt nem kapott levegőt. A vizsgálatot elvégző két orvos gyilkosságnak minősítette a történteket, szerintük Floyd nagy valószínűséggel már halott volt, amikor a mentőautóba emelték.

A halál körülményeinek kiderítésében fontos szerepe lehet egy videónak, amelyet egy járókelő készített. A felvételen az egyik rendőr csaknem 9 percig térdel Floyd nyakán, kettő másik pedig a hátán.

A Floyd ellen fellépő négy rendőrt másnap elbocsátották a rendőrségtől, a férfi nyakára térdelő Derek Chauvint pedig két napra rá letartóztatták. A Floyd-család ügyvédjei bejelentették: George Floyd temetése június 9-én lesz a texasi Houstonban. A férfi fivére békítő beszéddel próbálta hétfőn csitítani a tüntetőket.

“Az erőszak egyáltalán nem fogja visszahozni a testvéremet” – mondta Terrence Floyd beszédében és virágot helyezett el azon a helyen, ahol a bátyja meghalt. “Hagyjuk ezt abba, kérem, legyünk békések!” – kérte, miközben a körülötte álló tömeg halott testvére nevét skandálta. Terrence Floyd szerint a rendőri brutalitás túlságosan is gyakran vezetett erőszakos megmozdulásokhoz, csakhogy ezek soha nem eredményeztek politikai változást.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .