Újabb orosz oligarchák, köztük a Chelsea tulajdonosa és a Gazprom vezérigazgatója ellen hozott szankciókat a brit kormány

Újabb orosz oligarchák, köztük Roman Abramovics, az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában játszó Chelsea tulajdonosa és Alekszej Miller, a Gazprom gázipari óriáscég vezérigazgatója ellen jelentett be szankciókat csütörtökön a brit kormány.

    A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint az új intézkedések Abramovics és Miller mellett Oleg Gyeripaszkát, az En+ Group energia- és fémipari konglomerátum résztulajdonosát, Igor Szecsint, a Rosznyefty vezérigazgatóját, Andrej Kosztyint, a VTB Bank elnökét, Nyikolaj Tokarevet, a Transznyefty állami olajszállítmányozási vállalat elnökét és Dmitrij Lebegyevet, a Rosszija Bank igazgatótanácsának elnökét érintik.
    A külügyi tárca ismertetése szerint a szankciókkal sújtott orosz nagybefektetők együttes vagyona hozzávetőleg 15 milliárd font (6900 milliárd forint).
    A büntetőintézkedések alapján a brit kormány mindegyikük nagy-britanniai vagyoneszközeit befagyasztja, megtiltja, hogy beutazzanak az országba, és megtiltja azt is, hogy brit állampolgárok vagy vállalatok üzleti kapcsolatra lépjenek velük.
    A Chelsea számára a kormány külön egyedi engedélyt adott ki, hogy a klub továbbra is játszhasson mérkőzéseket, és “a futballhoz kötődő egyéb tevékenységeket is végezhessen”.
    Ez az intézkedés az indoklás megfogalmazása szerint a Premier League – az angol labdarúgóklubok felső osztálya -, a futball “szélesebb körű felépítménye”, a hűséges szurkolók és más klubok védelmében született, de biztosítja azt is, hogy Abramovics ne tudja megkerülni a brit szankciókat.
    A Chelsea játékengedélyét a brit kormány folyamatosan felülvizsgálat alatt tartja, és az ügyben szorosan együttműködik az angol labdarúgás felügyeleti hatóságaival – áll a londoni külügyminisztérium csütörtöki tájékoztatásában.
    Az intézkedés alapján a játékosok és a klub alkalmazottai megkaphatják javadalmazásukat, és azok a szurkolók, akiknek szezonbérletük van, továbbra is látogathatják a Chelsea mérkőzéseit, de a klub újabb jegyeket nem árusíthat, és a csapatrelikviákat árusító boltját is be kell zárnia.    
    Mindemellett – mivel a londoni futballklub is Abramovics befagyasztott nagy-britanniai vagyoneszközei közé tartozik – egyelőre lekerült a napirendről a Chelsea eladása, amelynek tervét az orosz tulajdonos a múlt héten jelentette be.
    Roman Abramovics az eladási szándék bejelentésével egy időben közölte: a tranzakcióból eredő bevételt olyan alapítványnak adná át, amely az ukrajnai háború károsultjait segítené.
    Abramovics vagyonát a londoni külügyminisztérium a szankciós intézkedéseket bejelentő csütörtöki ismertetésében több mint 9 milliárd fontra taksálta.
    A vagyonbefagyasztás és az üzleti tranzakciók tiltása elvileg azt is jelentheti, hogy a Chelsea nem tud új játékosokat igazolni, illetve nem újíthatja meg jelenlegi játékosainak lejáró szerződéseit.
    Nadine Dorries kulturális miniszter – akinek tárcája a sportszabályozásért is felelős – a Twitteren megjelent csütörtöki bejegyzésében ugyanakkor utalást tett arra, hogy a kormány engedményeket tehet ezekben a kérdésekben.
    Dorries úgy fogalmazott, hogy jóllehet a csütörtöki intézkedések közvetlenül érintik a Chelsea-t és szurkolóit, a kormány “keményen dolgozik” annak érdekében, a szankciók ne okozzanak “szükségtelen kárt” a klubnak és az angol futballnak.
    A futballklubok a kulturális vagyon részei, és a brit kormány mindent megtesz védelmükben – áll a miniszter csütörtöki Twitter-bejegyzésében.
    Az ukrajnai háború kezdete óta a brit kormány kétszáznál több vagyonos és befolyásos orosz oligarcha, illetve üzleti vállalkozás ellen hozott szankciós intézkedéseket.
    Boris Johnson miniszterelnök az újabb szankciók csütörtöki bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: “nem találhatnak biztonságos menedékre azok, akik támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnök ördögi támadását Ukrajna ellen”.
    Johnson szerint a brit kormány kíméletlenül üldözni fogja mindazokat, akik lehetővé teszik civilek meggyilkolását, kórházak lerombolását és szuverén szövetséges országok törvénysértő megszállását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .