Amerikai légicsapások Jemenben

Megosztom

Der Spiegel – A CNBC televíziónak adott interjújában James Stavridis nyugalmazott amerikai admirális szinte sóvárogva emlékezett vissza a szomáliai kalózokra, akik évekkel ezelőtt a Szuezi-csatornától délre fekvő tengereket tették veszélyesé:

„Fapapucsban érkeztek rozsdás AK-47 automata gépkarabélyokkal és néhány motorcsónakkal. ”

Izrael több mint három hónapja vív háborút a Gázai övezetben – és eddig nem volt olyan tűzvész, amely átterjedt volna a térségre. Változik-e ez most, hogy az amerikaiak és a britek közvetlenül egy muszlim milícia ellen támadtak? Megállíthatják-e a szövetségesek a huthi támadásokat néhány légicsapással, vagy fennáll az eszkaláció veszélye?

Irán a fő szponzora a huthiknak, akik 2014 óta irányítják a fővárost, Szanaát és a jemeni lakosság 70 százalékát. Megkockáztatták az Egyesült Államok és Izrael elleni háborút, és a „cionista ellenség” elleni harc ihlette őket – annak ellenére, hogy Izrael több mint 2000 kilométerre van tőle, és soha nem szállta meg Jement.

Kapcsolódó

Ballisztikus rakétát lőttek Izraelre, de még a világűrben hatástalanították

 Ilyen, ez idáig még sosem fordult elő. Izraelre egyébként nem először lőnek ki ballisztikus rakétát, az 1991-es öbölháborúban a Patriot-rendszerrel hárították el őket, de nem a világűrben.

rtl.hu


A brit királyi légierő (RAF) célzott csapásokat hajtott végre a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be péntek hajnalban a londoni miniszterelnöki hivatal. A brit védelmi minisztérium egyidejű tájékoztatása szerint a műveletben Typhoon harci repülőgépek vettek részt.

“Ezeknek a precíziós csapásoknak az volt a célja, hogy megzavarják és gyengítsék a hutik azon képességét, hogy a világ egyik legfontosabb vízi útján fenyegessék a globális kereskedelmet és a tengerészek életét”




    Megosztom

    Hozzászólások

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .