Évente két méterrel csökken egy svéd hegycsúcs a gleccserolvadás miatt

A klímaváltozás következtében olvadó jég miatt a svédországi Kebnekaise-hegy a kilencvenes évek közepe óta több mint 20 métert veszített a magasságából, a hegy déli csúcsának magassága évente több mint két métert csökkent – állapították meg kutatók.

    A Kebnekaise déli csúcsa volt Svédország legmagasabb hegye, de miután a hegytetőn található gleccser egyharmada elolvadt, 2019-ben már a hegység északi csúcsa lett az ország legmagasabb pontja. Az északi csúcson nincs jégtakaró. A déli csúcs közben az elmúlt évben is két méterrel lett alacsonyabb a klímaváltozás okozta felmelegedés miatt – ismertette a The Guardian cikke a Stockholmi Egyetem keddi közleményét.

Hirdetés

Fogászati és gyógyszertári asszisztensképzés Budapest
Fogászati asszisztens képzés Budapest


    Az egyetem adatai szerint augusztus 14-én a Kebnekaise déli csúcsa 2094,6 méter magasra nyúlt. Az 1940-es években elkezdődött rendszeres mérések óta ez volt a legkisebb érték. A kutatók elsősorban a levegő hőmérsékletének emelkedésével, emellett a változó szélviszonyokkal is magyarázták a jelenséget, ugyanis ezek a tényezők befolyásolják, hogy hol halmozódik fel a hó télen.


    A közlemény szerint a változások Svédország éghajlatának régóta tartó felmelegedését tükrözik. Az egyetem emlékeztetett az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) közelmúltban kiadott jelentésére, amely szerint a globális felmelegedés a gleccserek példátlan mértékű olvadását okozta.
    A Kebnekaise 150 kilométerre északra húzódik az Északi-sarkkörtől. A kilencvenes évek közepén a déli csúcsa még 2118 méter magas volt.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .