Érkezett 2 milliárd a kormánytól

Mint az ismert a főváros és a kormány korábban megállapodott abban, hogy megépülhet az atlétikai stadion, amelyért cserébe a főváros 5 év alatt 50 milliárd forintot kap egészségügyi fejlesztésekre a központi költségvetésből.

Ennek a megállapodásnak a keretében érkezett meg a Fővárosi Önkormányzat számlájára az aktuális 2 milliárd forintos támogatás, amelyet a főváros egyből a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ.

2 milliárd forintból 31.770 CT és 9.846 MR vizsgálatot vásárol a Fővárosi Önkormányzat. Az előző évhez képest az onkológia iránydiagnózissal végzett CT vizsgálat esetén ez 88%-os bővülést, az MR vizsgálat esetében pedig 62%-os bővülést jelent.

Életbe lép a daganat gyanúval beutalt betegek esetében a 7+3 napos szabály, vagyis az, hogy 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik.

Az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az Európai Unió tagállamaiban. A daganatos betegségek jelentik a 2. leggyakoribb halálokot Magyarországon. Minden negyedik haláleset megelőzhető vagy kezelhető lenne az országban. 2019-ben a Fővárosban 21 ezren haltak meg és ebből 5.488 volt a daganatos halálozás.

Egészségügy

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .