Mobiljeggyel a biztonságért

Enyhülnek járványvédelmi előírások a buszokon, de továbbra is biztonságosabb mobiljegyet használni.

Szerdán a Budapestet érintő távolsági buszokon is visszaállt az első ajtós felszállás és a fedélzeti jegyértékesítés, de a fertőzés elkerülése érdekében továbbra is érdemes óvintézkedéseket tenni. Az egyik ilyen lehetőség a digitális jegy vásárlása; májusban a VoxPay felületén a BKK-jegyek mellett elindult a Volánbusz-jegyek értékesítése is.
A közelmúltban a közösségi közlekedés kiemelten kockázatos üzemmé vált az új típusú koronavírus-járvány miatt, hiszen a nagy tömegben és kis, zárt helyiségekben rendkívül magas a fertőzés kockázata. A magyarországi közlekedési vállalatok, köztük a Volánbusz Zrt. járatain többféle óvintézkedést is bevezettek az utasok és a sofőrök biztonsága érdekében, ezek egy része a járvány tetőzése után is érvényben marad, de a napokban már elkezdődött a szabályok lazítása.
Budapesten az ország más részeihez képest mintegy egy hetes késéssel oldják csak fel a korlátozásokat, de szerdán már a fővárosban is lazábbak a szabályok a tömegközlekedésben. Szerdától a Volánbusz Budapestet és Pest megyét érintő járatain is visszaállították az első ajtós felszállást és a jegyvásárlást (a többi járat már május 11-től a korábbi rendben üzemelt).
Más, szigorú járványügyi előírások azonban érvényben maradnak: a buszvezető fülkéje előtt egyszerre csak egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani akaró többi utazónak a peronon kell várakoznia, a másfél méteres védőtávolság betartásával.
Biztonságosabb a mobiljegy
Szintén érvényben marad egy a járvány alatt rendkívül népszerűvé vált jegyvásárlási lehetőség, a Közlekedési mobiljegy és –bérlet használata. Ezt a Volánbusz kifejezetten ajánlja is, hiszen ha digitális jegyet váltunk, a felszálláskor elég felmutatni a mobiltelefonunkat, nem kell jegyet vagy pénzt érintenünk, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a fertőzést.
Hivatalos adatok szerint áprilisban naponta 7500, májusban már napi 11 300 mobiljegy kelt el. Valószínű, hogy a mobiljegyek- és bérletek népszerűsége a járvány után is kitart majd, hiszen a használatuk nemcsak biztonságosabb, de kényelmesebb is, mint a hagyományos jegyváltás.
A digitális jegyek vásárlásához csak egy ingyenes mobil-alkalmazást kell letölteni. Budapesten az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás a VoxPay mobilfizetési platform, ahol már régebb óta vásárolhatunk jegyeket a BKK járataira is vásárolhatunk digitális jegyeket. A BKK jegyek és bérletek mellett most az alkalmazás segítségével utazhatunk a Volánbusz legtöbb helyközi járatán, és vidéki városi buszjáratokon is. A www.voxpay.hu-ról letölthető alkalmazásban jelenleg mintegy 600 féle jegy elérhető, kedvezményes és teljes árú jegyek és bérletek egyaránt.
A VoxPay alkalmazásban a budapesti közlekedést egy automatikus utazástervező is segíti. A kiindulás és a cél helyét itt még hangbemondással is megadhatjuk. A jegyvásárláskor használhatunk bank- vagy hitelkártyát, illetve kérhetjük az ún. “Főnök fizet” fizetési módot, ez esetben több utas jegyét egy költségvállaló, például egy munkáltató, családtagok esetén pl. a családfő is fizetheti.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .