Karácsonyi-i vélemény

Karácsony Gergely Budapest nemrégiben megválasztott ellenzéki oldalról induló új polgármestere nem előszór véleményezi Áder János köztársasági elnök tudását. Most a klímakatasztrófa kérdésében nem ért vele egyet. 

A főpolgármester, mint már többször is, Facebook oldalán csóválja a fejét Áder János véleménye kapcsán, ami az ellenzéki klímavédelem kapcsán tett.

Nem először keveredem vitába a köztársasági elnök úrral – legutóbb a szerintem súlyosan igazságtalan tb-törvény ügyében -, és nem először van az a zavarba ejtő érzésem, hogy valami gond van azzal a tudásmennyiséggel, amit elnök úr megkap. Most azt mondta, hogy Budapest részéről a klímavészhelyzet kihirdetése politikai retorikai fogás. Nos, nem az, egészen furcsa ez a megközelítés egy, magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfőtől. Jelenleg több mint 1250 szervezet – kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament – hirdetett klímavészhelyzetet, a folyamatosan bővülő listájuk itt elérhető Áder János számára is:

https://climateemergencydeclaration.org/climate-emergency-…/

Vagyis ezek a döntések már több mint 800 millió embert érintenek a világban, büszke vagyok arra, hogy sok év semmittevés után Budapest is beállt végre a sorba az új Fővárosi Közgyűlés döntése alapján. Hiszen a klímaváltozás súlyosan érinti a nagyvárosokat, köztük Budapestet is. Nagy hiba tehát bagatellizálni az ügyet, amikor a fővárosi önkormányzat a klímavészhelyzet kihirdetésével nyíltan deklarálja elkötelezettségét a klímavédelem iránt, ami egyaránt jelenti a kibocsátás csökkentését (mitigáció) és az emberek és ökoszisztémák maximális védelmét a klímahatásokkal szemben (adaptáció). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél a klímaszempontok prioritást élveznek. Nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetértek Áder Jánossal, itt nincs különbség. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .