Budapesti albérlet? Erre a 7 dologra érdemes figyelned!

Megosztom

Szponzorált tartalom

A főváros töretlen népszerűségnek örvend az albérletek iránti érdeklődést illetően. Bár az árak jelentősen emelkedtek az elmúlt évben, de még mindig sokan szembesülnek azzal, hogy igencsak nehéz a minden elvárásnak megfelelő bérleményt találni. Mit keresnek a legtöbben?

Kik választják a kiadó szobákat, lakrészeket? Mire figyeljünk akkor, ha időszakosan vagy a jövőben állandóan a fővárosi tartózkodásban gondolkodunk? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseknek járunk utána.

Sok a kiadó szoba és lakrész

A költséghatékonyság és a megnövekedett kereslet miatt a kiadó szobák és a lakrészek is szép számmal megtalálhatók a fővárosi albérlet-kínálatban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek iránt elsősorban a diákok érdeklődnek, csökkentve ezzel a lakhatási költségeket. A kollégiumi férőhelyek száma már régen nem tudja követni azt az ütemet, ahogyan a felsőoktatásban részt vevők száma növekszik. A Professional Premium Property Zrt. szerint arra is van lehetőség, hogy egyén igényeink szerint keressenek bérlőtársat mellénk, aki élettempóját és felfogását tekintve is hasonló hozzánk. Ez a nyugodt együttélés szempontjából korántsem elhanyagolható.

Döntés ár-érték arányban

A legtöbben ár-érték arányban keresik a számukra optimális opciót. Hiába a budapesti viszonylatban kedvezőnek számító ár, ha érte cserébe egy folyamatosan zaklató bérbeadót, a szerződéses háttér hiányát kapjuk. Nem véletlen, hogy a korrekt szerződés, az akár közjegyző előtt megkötött, minden jogra és kötelezettségre kiterjedő szerződéses háttér elsőszámú szempont sokaknál.

Fő a számlaképesség és a korrekt szerződés

A lakhatási támogatás igénybevétele kizárólag számlaképes ingatlan esetében lehetséges. A budapesti albérleti piacon még mindig nagyon sok olyan kiadó szobával, lakrésszel, lakással találkozni, amit igyekeznek a tulajdonosok „fű alatt”, mindenféle jogi háttér nélkül kiadni – kedvezőbb áron. Fontos azonban tisztán látni bérlőként. A kényelmes, kiszámítható lakhatás alapfeltétele, hogy jogilag is minden rendben legyen.

Kiadó lakások megfizethetetlen áron?

A diákoknak a teljes lakások gyakran megfizethetetlennek számítanak. A kiadó szobák és lakrészek piacán érdemes segítségül hívni kifejezetten a lakásközvetítéssel foglalkozó cégek valamelyikét. Itt arra is lehetőséged van, hogy egyéni elképzeléseid alapján keress lakótársat, vagy olyan személyt, akihez csatlakozhatsz.

Elhelyezkedés és mindennapok

A kiadó albérlet elhelyezkedése nemcsak a várható árakat illetően lényeges, hanem a mindennapi időbeosztás tekintetében is. Nem ritka, hogy az egyetemen a reggeli és a késő délutáni órákban is vannak előadások, s a közte levő időt a hallgatók nem közlekedéssel szeretnék eltölteni. Az oktatási intézmény vagy a munkahely közelsége döntő tényező lehet a választásnál.

Kiválóan felszerelt konyha

A beépített konyha és az igényesen kialakított fürdőszoba gyakran döntik el, hogy a bérlemény lesz-e a befutó. Ahogyan meggyőző tud lenni ez a két helyiség, úgy el is rettenthet attól, hogy mellette tegye le a voksot az érdeklődő. Az előző lakó által hátrahagyott koszos falak szintén nem túlságosan meggyőzők.

Energetikai tényezők

Az elmúlt másfél évben a rezsiköltség sem elhanyagolható. Ugyan ma már visszatértünk a kéthavi kaució elterjedtségéhez, de volt idő, amikor háromhavit is elkértek a bérbeadók annak érdekében, hogy a rezsit biztosan befedje egy esetleges nemfizetés esetén. A korrekt szerződés tehát nemcsak a bérlők szempontjából lényeges, hanem a bérbeadó is könnyebben érvényesítheti így a jogait. A korszerű energetikai jellemzők vonzó tulajdonságnak számítanak az albérlet iránt érdeklődők körében.


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .