Nagykövetek a főpolgármesternél

Hivatalában fogadta Karácsony Gergely főpolgármester Kirsten Geelan, Dánia, Dag Hartelius, Svédország, Olav Berstad, Norvégia és Markku Virri, Finnország Magyarországra akkreditált nagykövetét.

A diplomaták gratuláltak Budapest járványügyi erőfeszítéseihez, a város által a járvány kapcsán folytatott aktív magyar és angol nyelvű kommunikációhoz, valamint elismerésüket fejezték ki a budapestieknek, amiért valódi közösségként, egymásra figyelve betartották az egészségügyi szabályokat.

A diplomaták a főváros és a kormány viszonyáról, a felhatalmazási törvényről, illetve Budapest turisztikai újranyitásának lehetőségeiről is kérdezték a főpolgármestert. Karácsony Gergely elmondta, hogy bár a kormány a válság elején partneri viszonyt és aktív dialógust ígért az önkormányzatoknak, ez sajnos egyelőre várat magára, azonban bízik benne, hogy ez a párbeszéd valóban elindul, és a kormány felismeri, hogy milyen óriási szerepe van az önkormányzatoknak a válság utáni gazdasági és szociális talpraállásban.

A főpolgármester aláhúzta, hogy a demokrácia és az önkormányzatiság szempontjából különösen káros és aggasztó lépés a kormány különleges gazdasági övezetek létrehozására vonatkozó felhatalmazása, hiszen ez lehetőséget teremt arra, hogy a kormány megfossza a neki nem tetsző önkormányzatokat a létfontosságú adóbevételeiktől. A turizmussal kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy a biztonságos újrakezdés érdekében a város számos közterület szabadít fel Budapesten a vendéglátás számára, illetve újragondolják Budapest turisztikai stratégiáját is annak érdekében, hogy a visszatérő turizmus ne csak a legfrekventáltabb pontokra koncentrálódjon, hanem meg lehessen ismerni a város rejtett kincseit.

A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a járvány előtt megkezdett közös fenntarthatósági, zöldítési, forgalomcsökkentési és digitalizációs projekteket új erővel kell folytatni, hiszen Budapest modernizálása, zöldítése és „okos várossá” tétele fontosabb mint valaha.

Főpolgármesteri Hivatal

Sajtókapcsolati Csoport

[Fancy_Facebook_Comments]

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .