Media-a-Csaladert_2023_dijazottak

Örökbeadó anyákról és szétszakított kárpátaljai családokról szólnak a Média a Családért-díj 2023-as győztes pályamunkái

Megosztom

Süveges Gergő, a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztő-riportere örökbeadó anyákról készült riportja kapta az idei Média a Családért-díjat.

A Külhoni Média a Családért-díjat Szabó Sándor a kárpátaljai családok sorsát bemutató írásáért nyerte el, amely a Kárpáti Igaz Szó című lapban jelent meg. A Média a Családért Alapítvány idén tizenhetedik alkalommal díjazta a legjobb, családdal kapcsolatos cikkeket, rádió- és televízióműsorokat – az elismeréseket csütörtökön az Eiffel Műhelyházban adták át.

A korábbi évekhez hasonlóan a zsűri 2023-ben is havonta egy-egy pályaművet jelölt a Média a Családért-, valamint a külhoni Média a Családért-díjra. Az online vagy nyomtatott cikkek, illetve rádiós és televíziós megjelenések közül tizenhetedik alkalommal választották ki a díj győzteseit. Az elismerés ünnepélyes átadására 2024. január 25-én az Eiffel Műhelyházban került sor.

A magyarországi Média a Családért-díjat ez alkalommal Süveges Gergő, a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztő-riportere kapta, míg a közönség Balogh Fruzsina Utak egymáshoz – Megtanulhatatlan házasság című, a jezsuita Szív magazinban megjelent írását díjazta.

A Média a Családért Alapítvány 2016 óta a határon túli magyar nyelvű sajtó legjobb, családdal kapcsolatos tartalmait is jutalmazza. Idén a szakmai zsűri és a közönség értékelése egybeesett, ugyanis mindkét elismerést Szabó Sándor, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa nyerte el a szétszakított kárpátaljai magyar családok sorsát bemutató, Apa, nagyon hiányzol! Mikor jössz végre haza? című riportjával.



„A Képmás magazin alkotói és szakértői – köztük a feledhetetlen Kopp Mária – 17 évvel ezelőtt megállapítottak és hangosan ki is mondtak két nagyon fontos dolgot. Először is azt, hogy ha nem beszélünk sokat és jól érthetően a családról mint értékről, valamint ha hagyjuk, hogy hangosabban szóljon azoknak az éneke, akik a család kockázatairól beszélnek, akkor könnyen lehet, hogy elveszítjük azt, ami a miénk. Így született meg 2007-ben a Média a Családért-díj, amely azokat az újságírókat és szerkesztőket ismeri el, akik a családot a maga valójában és értékében mutatják be különféle sajtóorgánumokban”

– idézte fel a Média a Családért-díj alapításának körülményeit Lévai Anikó.  

„Amikor nagy traumákat megélt emberek ellenállóképességének titkát kutatták, kiderült, hogy van bennünk néhány közös vonás – ilyen a humorérzék, a spiritualitás, és ilyen az, hogy kötődésre képesek. Ma, a háborúk és járványok hírei közepette megint csak keressük a bajok ellenanyagát. Mi úgy hisszük, hogy jövőbeli létünk immunerősítő vakcinája a család. Az tehát, aki a családról ír hiteles, fontos és példaadó történeteket, nem csupán tartalmat szolgáltat. Többet tesz, jóval többet: jövőt épít”

– mondta a díjátadó gálán Aczél Petra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumának elnöke és a magyarországi díjat odaítélő zsűri egyik tagja.   

„A Média a Családért Alapítvány évek óta ösztönzi az olyan családi történetek megjelenését a médiában, amelyek bemutatásra érdemesek. Az értékes, jó példák megosztása közös ügyünk, így örömmel állunk évek óta partnerként az Alapítvány mellett. Vállalatunk számára kiemelten fontos cél, hogy a családi együttműködéseket hatékonyabbá tegyük, legyen szó akár a kapcsolattartásról, akár a közös programokról – miközben nagyon fontosnak tartjuk a valós jelenlét erejének, értékének megőrzését is”

– mondta a Média a Családért szakmai díjat átadó Pereszlényi Zoltán, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

„Az MBH Bank számára a család és a közösség alapvető fontosságú értékek, és ezeket kívánjuk a díjazott újságírókkal együtt ünnepelni. Sokat jelent számunkra, hogy újra támogatóként vehetünk részt ebben a kezdeményezésben, hiszen ez a díj azt az elkötelezettséget és elismerést fejezi ki, amit azok a kiemelkedő újságírók érdemelnek, akik munkájukkal, írásaikkal közvetett módon információt, erőt, segítséget adnak a párválasztáshoz, az elköteleződéshez, családtervezéshez, a problémák megoldásához, a családban való boldog élethez”

– mondta a közönségdíjakat átadó Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A Média a Családért-díj, valamint a Külhoni Média a Családért-díj győztesei 1-1 millió forintos pénzjutalommal gazdagodnak, míg az olvasók által legjobbnak tartott jelöltek 400-400 ezer forint jutalmat kaptak. A magyarországi Média a Családért-díj főtámogatója a Magyar Telekom, a Külhoni Média a Családért-díj a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósult meg. A közönségdíjakat az MBH Bank támogatja. A jelölteket a Libri egy-egy könyvcsomaggal ajándékozta meg, a rendezvény létrejöttét az FGSZ Földgázszállító Zrt. támogatta.

  •  A Média a Családért-díj zsűritagjai:
  • Prof. Dr. Aczél Petra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára
  • Gáspár Monika, a Librettó vezető szerkesztője, M5 (MTVA)
  • Király Eszter újságíró
  • Martí Zoltán, a 777 alapító-főszerkesztője
  • Mohay Bence, az M4 Sport műsorvezetője
  • Molnár-Bánffy Kata kommunikációs szakember, a Képmás Kiadó és a Salt Communications ügyvezetője
  • Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa
  • Szám Katalin, a Képmás magazin főszerkesztője

Külhoni Média a Családért-díj zsűritagjai:

  • Csinta Samu újságíró, közíró (Erdély)
  • Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója (Kárpátalja)
  • Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője (Felvidék)
  • Tóth Lívia, a Hét Nap hetilap főszerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alelnöke (Délvidék)


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .