Engedélyezett és betiltott rendezvények az I. kerületben

Megosztom

Hat gyűlést jelentettek be szombatra, február 11-ére a budai Vár területére, ezek közül a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) háromnak a megtartását tudomásul vette, a másik hármat viszont megtiltotta.

    A BRFK csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a területre hat, a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó gyűlést jelentettek be.


    “Budapest rendőrfőkapitánya három gyűlés vonatkozásában tiltó határozatot hozott, amelyeket a rendőrség honlapján közzétettek. A további három, magánszemélyek által tett bejelentést a BRFK mint gyülekezési hatóság tudomásul vette”

– írták.
    A BRFK csütörtökön a rendőrség oldalán a tiltó határozatot azzal indokolta, hogy “a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet”.
    Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tiltó határozatokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően közzétették a rendőrség honlapján.


    A dokumentumok szerint a BRFK három, magánszemély által kezdeményezett, a Bécsi kapunál tartandó gyűlést tiltott meg: az egyiken Budapest 1945-ös ostromának áldozataira, a másikon a “kitörésben részt vett hősökre” emlékeznének, a harmadik pedig a bejelentés szerint “neonáci túra” elleni tiltakozás lenne. Utóbbival kapcsolatban a rendőrség azt közölte, a társszervi tájékoztatás szerint az adott gyűlés összefüggésbe hozható a “kitörés napi” megemlékezéssel és “a bejelentő személyével kapcsolatban is bizonyos jellegű összefüggésekre mutatott rá”.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

A gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény (a továbbiakban Gytv.) hatálya alá tartozó több gyűlést jelentettek be a fővárosban 2023. február 11-ére. Ezek közül a Budai Vár – Bécsi Kapu területére bejelentett három gyűlést Budapest rendőrfőkapitánya a Gytv. 14. § alapján megtiltott, mert a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.

A tiltó határozatokat a BRFK a jogszabályi előírásoknak megfelelően közzétette a rendőrség honlapján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság biztosítja a gyülekezési jog békés gyakorlását, ugyanakkor intézkedni fog a jogsértések elkövetőivel, a betiltott gyűléseken résztvevőkkel, illetve a be nem jelentett gyűlések szervezőivel, megtartóival szemben.


  Keress minket a Facebookon is!


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .