Megéri -e ezentúl a napelem?

Megosztom

Arold Péter

Az MVM felfüggeszti a rendszerbe történő betáplálást azokra felhasználókra, akik ezután akarnak zöldenergiát, napelemet felszerelni. Így aki napelemet telepít, az a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye.

Annak érdekében, hogy a napelemes rendszerek telepítése még könnyebb legyen, a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást, ezzel együtt különösen fontos, hogy a megnövekvő mennyiségű megújuló villamosenergia-termelés mellett fenntartható maradjon a hálózat stabilitása és az ellátás biztonsága – erről írt a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán pénteken.

    Steiner Attila a Facebookon közzétett bejegyzésében rámutatott: ezért ideiglenesen az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében felfüggesztik a betáplálási lehetőséget. Az érintett termelők továbbra is saját célra felhasználhatják az általuk megtermelt áramot – fűzte hozzá.
    Kifejtette: annak érdekében, hogy a megtermelt energia akkor is rendelkezésre álljon, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek működését, érdemes akkumulátort telepíteni. Így a háztartások nemcsak megtermelni, hanem tárolni is saját maguk tudják az energiát, és nem függenek a központi hálózattól. Ezek telepítését a kormány is ösztönözni fogja egy energiatárolói támogatási program indításával, amint az európai uniós források elérhetővé válnak – hívta fel a figyelmet az államtitkár.
    Közlése szerint a betáplálás felfüggesztése várhatóan addig tart, amíg a hálózatfejlesztés és a kiegyenlítés utoléri a megújuló rendszerek növekedése miatti igényeket.
    A cél az, hogy a hálózat az eddiginél lényegesen több zöld energiát tudjon befogadni, ezért az Európai Unióval folytatott tárgyalások lezárulását követően az uniós pénzügyi források egy jelentős részét a zöld átállásra és a villamosenergia-hálózat fejlesztésére tervezik fordítani – jelezte Steiner Attila.
    Kiemelte: ezzel egy gyors és nagy mennyiségű megújuló energiát befogadni képes hálózat alakulhat ki Magyarországon, ami tovább erősíti a magyar háztartások energiabiztonságát.
    Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak, illetve az ellátásbiztonsági szempontoknak megfelelően növelje a helyben rendelkezésre álló, környezetbarát napenergia hasznosítását, mivel Magyarország természeti adottságai ezen a területen a legjobbak.
    Az elmúlt években alapvetően az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben nőtt. Magyarország már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint 1,5-szeresével, mintegy 3,3 gigawatt (GW) már működő napelemes kapacitással rendelkezik, és a 2030-ra tervezett 6 gigawattos célszámot jóval hamarabb eléri – ismertette Steiner Attila.

MTI

Ez az én gondolatomban jó hír lehetne, ha!

Az eddig visszatáplált energia alapján a fogyasztó engedményt kapott, ami nem sokat ért. Most, ha jól értelmezem, a maga által megtermelt energiát saját maga használhatja fel. Csak a technikai lehetőségnek meg kel lennie arra, hogy tárolják az energiát.

Persze ez nem lesz egyszerű és ugye, ha nem süt a nap, akkor nincs áram, hacsak nem ruház be tároló kapacitásra alkalmas akkumulátorokba. De! Akkor ott a szélkerék? Az, ha forog áramot fejleszt.

Én úgy gondlom, hogy ahol adott ezenberendezések telepítése, komolyabb állami segítség kidolgozásával megéri, hiszen valóban le lehet csatlakozni a központi rendszerről. Kérdés az, ha a kormány ezt az ideiglenes rendeletet visszavonja és újra visszatáplálják a rendszerbe a megtermelt áramot, ki mennyire fog örülni.

Összességében akkor építhet un. napelem szigetet saját magának, amit eddig nem engedélyeztek.

Sokaknak nem tetszett, hogy a visszatáplálás mennyisége nem volt arányos a százalékos engedménnyel, arról nem is beszélve, hogy a kiesett bevételt az MVM a napelemmel nem rendelkező családok számláján húzta vissza.

A Napelemszövetség háborog, írja a telex.hu

Szerintük a hálózati visszatáplálás lehetőségének megszüntetése a háztartásoknak értelmetlenné teszi a napelemes beruházásokat. Azt is írták, hogy a bejelentés ellentétes a kormány eddigi törekvéseivel, a napelemes rendszerek elterjedésének ösztönözésével. Az MNNSZ közölte, egy akkumulátoros tároló legfeljebb a napközbeni túltermelést képes tárolni, hogy miután hazatértek, felhasználható legyen a környezetbarát módon megtermelt energia. Ráadásul az akkumulátoros tárolásnak jelentős a költségvonzata.

Jó lehet ez a lakosságnak?

Fotó: Shutterstock


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .