Világhírű szólisták, klasszikus és kortárs szerzők művei, megújult vonóshangszerek a Pannon Filharmonikusok új évadában

Szkrjabin műveinek megszólaltatásával, Bogányi Tibor vezényletével, Szabó Marcell zongoraművész és Váradi Marianna szoprán énekes, valamint a Pannon Fesztiválkórus közreműködésével kezdi meg új évadát csütörtökön a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok Zenekar (PFZ).

    Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója a zenekar szerdai pécsi sajtótájékoztatóján közölte: az együttes idén idén és jövőre rangos hazai és külföldi szólistákkal, klasszikus és kortárs szerzők műveinek megszólaltatásával és innovatív magyar fejlesztéssel megújított vonóshangszerekkel áll a pécsi, budapesti és a külföldi hangversenytermek színpadára.
    A Refrén címet viselő évad kapcsán kiemelte: szeptembertől jövő év nyaráig a komolyzenei örökzöldektől a friss kortárs művekig színes lesz az elhangzó zenei paletta, a színpadon pedig a hegedű, a brácsa, az oboa, az ének, a hárfa, a zongora és a cselló világklasszisai tolmácsolják majd a műveket.
    A nemzetközi szólisták közül a sajtóanyag szerint fellép Alissa Margulis, Antoine Tamestit, CIara Dent-Bogányi, Lidia Friedman, Eri Nakamura, Xavier de Maistre, Olli Mustonen, Sung-Won Yang.
    Az évad fellépései közül Horváth Zsolt kiemelte: az együttes az elmúlt évekhez hasonlóan idén is felállhat a bécsi Musikverein színpadára, de folytatja bérletes sorozatát a Müpában, fellép a Pécsi Nemzeti Színház zenés produkcióiban, és Horvátországban, Eszéken is újra találkozhatnak vele hagyományos karácsonyi koncertjén.
    Méltó – így a halottak napján adandó, karácsonyi, újévi és húsvéti – ünnepi hangversenyek és igényes gyerekkoncertek is lesznek, ezen felül régiós díjmentes utazást és gyerekbelépőt kínál a zenekar az évad során – sorolta az igazgató, hozzáfűzve: Pannonicum-sorozatukban nem feledkeznek el a 18 év alattiakról, hiszen ők – ahogy tavaly – idén is térítésmentesen foglalhatnak helyet a nézőtéren.
    Bogányi Tibor vezető karmester – aki az évadban féltucat koncerten dirigálja a muzsikusokat – azt mondta: igyekeztek színes repertoárt összeválogatni, a darabok között pedig lesznek igazán nagy kihívást, nehezen játszható, nagy magas művészeti tudást igénylők is.
    E művek autentikus megszólaltatását is segíti, hogy a PFZ teljes vonós hangszerparkján megvalósította a pécsi születésű, mára jelentős nemzetközi karriert magáénak tudható Várdai István csellóművész és Tóth Károly hangszerész mester innovációját, a hangszer átalakításával is járó, úgynevezett TOVA-rendszert – számolt be róla az igazgató.
    Az évad során Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás a magyar zeneszerzők két világhírű alakjának állítanak emléket. Előbbi maratoni vállalkozásként Bartók Béla összes hegedűre írt darabját adja elő egy estén, míg Kelemen Barnabás a Magyar klasszikus zene napján Ligeti Györgyre emlékezik, míg Balog József zongoraművész Prokofjev mellett a Flört sorozat egyik koncertjén Gershwin zongoraművészetébe nyújt bepillantást.
    A karmesterek között Bogányi Tibor vezető mellett Vass András állandó karmester, Eötvös Péter, Keller András, Hontvári Gábor, Andrij Jurkevics, Howard Williams és Hamar Zsolt is dirigálja a zenekart.
    A nemzetközi művészek sorába lép szólista szerepbe a zenekar négy muzsikusa, Solymosi Péter trombitán, Deák Márta hegedűn, Gárdai Viktória fuvolán, az Év zenekari művésze, Murin Roman pedig oboán lesz hallható a Brandenburgi versenyek című koncerten.
    Idén a zenekar gyerekeknek szóló programsorozata is új eseményekkel bővül: a kismamáknak Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta vezetésével Pocaklakó program indul.
    Első alkalommal szerveznek fiataloknak a Mathias Corvinus Collegium Vitaakadémájával együttműködésben nyilvános vitaestet Könnyűzene versus komolyzene címmel, melyen többek között Beck Zoli, a 30Y frontembere lesz a vita döntnöke.
    Az együttes Hangszerszelídítő című tehetségtámogató programjának keretében Deák Márta koncertmester vezetésével hangszeren tanuló iskolásokkal folytatnak műhelymunkát a PFZ muzsikusai.
    A zenekar a zenebarát családokra gondolva kínál lehetőséget azoknak a gyerekeknek, akik még nem tudják végigülni a koncerteket: a szombat esti Pannonicum-hangversenyek idején az Öko-Kuckó kreatív kézműves játszóházában játszhatnak a kicsik pedagógusokkal, amíg a szülők, nagyszülők zenét hallgatnak a nagyteremben.
    AA régióból a Busz Rent támogatásával díjmentes buszos lehetőséget biztosítanak a Pécsre utazó zenebarátoknak – olvasható a zenekar sajtóanyagában.
    A fellépésekről, a koncertek részleteiről bővebb tájékoztatás olvasható a zenekar honlapján, a pfz.hu-n.

0 0 votes
Article Rating

Hozzászólok

Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments