Kevesebb szavazatot kapott, mégis ővé lett a poszt

Orbán Viktor kormánya „folyamatosan túlszárnyalja” a bíróságok megingatására vonatkozó hatáskörét – mondta egy magas rangú bíró a magyarországi jogállamiság miatti riadalmat elmélyítő beavatkozásban.

Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék vezető bírója a magyar kormány fékek és ellensúlyok elleni támadásának a leplet lerántó ritka megjegyzéseiben azt mondta a Figyelőnek, hogy a padban ülő kollégáival „külső és belső befolyásolási kísérletek tanúi voltak. ” több évig.

 A 18 éve bíróként dolgozó Vasvári az Országos Bírói Tanács szóvivője, a bírák függetlenségének megvédéséért több mint egy évtizede küzdő önkormányzati testület.

Vasvári azt mondta, hogy a politikai túlkapások a politikai spektrum minden oldaláról érkeztek, de megjegyzései az Orbán-kormányzó Fidesz elleni vádat jelentik, amely 12 éves hatalma nagy részében szupertöbbséggel rendelkezik.

Vasvári „egyértelmű belső befolyásolási kísérletként” említette a magas rangú bírósági tisztségviselők és egy korrupciós ügy fő gyanúsítottja közötti vitát a nyomozóbíró kirúgásáról vagy a munkahelyi élet „kényelmetlenné tételéről” – derül ki a magyar médiába kiszivárgott titkos dokumentumokból. 

Az ügy középpontjában a Fidesz országgyűlési képviselője és Völner Pál volt igazságügyi miniszter-helyettes áll, akit kenőpénz elfogadásával vádolnak – a vádakat tagadja. Völner nem vett részt a nyomozási bíró kirúgásáról szóló megbeszélésekben.

A Fidesz által irányított parlament által kinevezett rangidős bíró szokatlan lépéssel úgy döntött, hogy az ügy bírósági vizsgálata titokban marad, nem csak a nyilvánosság, de még a bírótársak előtt is.

Vasvári azt is nehezményezte, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Hivatal (OBH) elnökének bírói kinevezései nem átláthatóak, az Orbán pártja által létrehozott poszt, amelyet a nemzetközi jogvédő szervezetek kritizáltak amiatt, hogy túl sok hatalmat ad a végrehajtó hatalom kezébe – írja többek közt az The Guardian

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .