Először jutottak be lányok nagyobb arányban a japán orvosi egyetemekre a manipulálási botrány óta

Megosztom

Először jutottak be lányok nagyobb arányban, mint a fiúk a japán orvosi egyetemekre a felvételi eredmények manipulálása miatt kirobbant botrány óta.

    Az új adatok szerint a felvételiző lányok 13,6 százaléka, a felvételiző fiúk 13,51 százaléka jutott be a 81 japán orvosi egyetem valamelyikére tavaly tavasszal – írja a The Guardian.
    Ez az első év, hogy a női jelentkezők jobban teljesítettek, mint a férfiak, mióta az oktatási minisztérium 2013-ban figyelemmel kíséri az eredményeket. A legfrissebb eredmények ellentétesek azzal, amit az előző nyolc évben tapasztaltak, amikor a felvett férfiak aránya akár 2,05 százalékponttal is meghaladta a nőkét.
  

  2018 decemberében közölte a japán oktatási minisztérium, hogy a kilenc legtekintélyesebb orvosi egyetemen manipulálták a felvételiket, hogy a fiú felvételizők vagy az ott végzettek rokonai előnybe kerüljenek. Az egyetemek –  köztük a Tokiói Orvosi Egyetem, a Dzsutendo Egyetem, a Sova Egyetem és a Nihon Egyetem – elismerte a csalást. Akkor azt ígérték, olyan szabályozást készítenek elő, amely biztosítja a tisztességes felvételi vizsgát a 2020-as tanévtől.


    A manipuláció akkor derült ki, amikor a Tokiói Orvosi Egyetem egy szívességért cserébe helyet ajánlott az oktatási minisztérium egy vezető tisztségviselője fiának. Az egyetemek azt mondták, szándékosan buktattak ki női felvételizőket, mert attól tartottak, hogy a nők nagyobb eséllyel hagynak fel az orvosi hivatással családjuk miatt, miközben az egész ország orvoshiánnyal küzd.
    Az eredményeket manipuláló egyetemek közül hat esetében volt magasabb a nők közül felvettek aránya a férfiakénál 2021-ben.


    A botrány kirobbanása utáni évben csak az iskolák kis számában haladta meg a felvett nők aránya a férfiakét, és a 2021-es az első év, hogy országszerte magasabb a nők, mint a férfi felvételizők közül felvettek aránya.


    Japánban az orvosnők aránya még mindig jelentősen kisebb, mint más fejlett országokban: egy 2018-as felmérés szerint az orvosok csak 21,9 százaléka volt nő, ami a legalacsonyabb a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai közt. Ezekben az országokban 2015-ben 46 százalék volt a nők aránya az orvosok között.


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .