Kálmán Makláry Fine Arts az Art and Antique művészeti vásáron

Igazi szenzációkkal készült a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria az idei Art and Antique-ra. Reigl Judit, Hantai Simon, Francois Fiedler alkotásai mellett  itt és most láthatja először a magyar közönség a Franciaországban világhírűvé vált, itthon azonban kevésbé elismert Miklós Gusztáv (Gustave Miklos) 1913-ban készült, a művész testvérét ábrázoló kubista alkotását.

Az elsősorban art deco szobrászként és iparművészként keresett Miklós művei a nemzetközi piacon rekord árakat érnek el, kubista korszakában született festményei azonban szinte kivétel nélkül elvesztek, pedig nevét akkoriban Picassó-val és Braque-kal emlegették együtt. A párizsi Magyar Kulturális Intézetben néhány hete nyílt WANTED / LOST & FOUND – À la rechercehe de cubisme hongroise perdu című kiállítás előkészületei során Barki Gergely művészettörténésznek sikerült megtalálnia Miklós egyetlen ma ismert kubista aktfestményét, melyet a művész 1913 tavaszán a Salon des Indépendants-on állított ki. A hazai közönség előtt is debütáló festmény nem csupán azért unikális jelentőségű, mert egy fontos kiállítás, fontos kubista művészének korábban ismeretlen műve került elő, hanem mert Miklós kubista festményei ritkábbak, mint a híres kék Mauritius-bélyeg.

Ugyancsak ínyencségnek számít a szintén a Makláry standon látható Puskás-képregény kiállítás. Futaki Attila és Tallai Gábor közelmúltban megjelent legújabb képregénye a leghíresebb magyar, Puskás Ferenc, az egykori Aranycsapat legendás focistájának életét mutatja be. A műfaj érdekessége, hogy míg külföldön hatalmas érdeklődés mellett galériák, vásárok, árverések specializálódnak a képregények kereskedelmére, idehaza néhány próbálkozástól eltekintve ezek a kiadványok még nemigen forognak a nyilvános műtárgypiacon.

Barabási Albert-László most bemutatott két új alkotása szintén kuriózum. A hálózatkutató fizikusként ismert, Amerikában élő tudós, számos népszerű tudományos könyv szerzője csak a legutóbbi években kezdett művészettel foglalkozni, kiállításai jelenleg a budapesti Ludwig Múzeumban és a németországi Karlsruhéban láthatók, de művei már megtalálhatók több nagy múzeum állandó gyűjteményében is. „Nem csak lehet, kell is érvényesen beszélni a művészetekről a tudomány eszközeivel”– vallja Barabási, akit ezentúl a Kálmán Makláry Fine Arts képvisel a műkereskedelemben.

Az Art and Antique kiállítás és vásár a Várkert Bazárban június 13.-ig, vasárnapig látogatható.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .