Színházi világnap – A Pentheszileia Program szerepel a Vígszínház műsorán

Egy szókimondó családtörténet, A Pentheszileia Program című darab szerepel a Vígszínház online műsorán szombaton, a színházi világnapon. Az előadás Szilágyi Csenge főszereplésével látható – közölte a színház.

    Mint írják, Kincses Réka női sorsokat bemutató drámája olyan kérdésekre keresi a választ, mint az, hogyan örököljük a sorsunkat vagy hogy képesek vagyunk-e letenni hosszú ideje cipelt terheinket.
    A Pentheszileia Program generációkon átívelő családtörténet Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő magyar filmrendező, író szemszögén keresztül. Drámaíróként az első magyarországi bemutatója volt A Pentheszileia Program, amelyet ő maga rendezett.


    A darab Pentheszilea mitológiai történetét dolgozza fel jelenkori köntösbe bújtatva. A 19 éves Pentheszileia a világban a helyét kereső harcos “amazon”, aki saját elakadásainak, szorongásainak, elhibázott kapcsolatainak okát keresi. Ismétlődő kudarcai rendre a földre taszítják, miközben szüleinek, nagyszüleinek, dédszüleinek mondatai csengenek a fülében. Felmenőinek botlásai, feldolgozatlan félelmei mind benne élnek tovább.
    A sorsa elől és édesanyjával való szoros, ellentmondásos kapcsolatából is menekülő Pentheszileiát játszó Szilágyi Csenge mellett a darabban Király Dániel, Hullan Zsuzsa, Hevér Gábor, Lázár Kati és Csapó Attila lép színpadra. A közvetítést 18 éven felüli nézőknek ajánlják – áll a közleményben.


    Mint írják, a színházi világnap alkalmából a Vígszínház a nézőket is szeretné bevonni stream-műsorának alakításába. November óta hat előadást – a Hallgatni akartam, a Kelet-nyugati pályaudvar, A vándorkutya, a Csáth és démonai, A vörös oroszlán és A rendes lányok csendben sírnak című produkciót – közvetítettek a Házi Színpadról. A színház közösségi média felületein most a közönség szavazhatja meg, hogy ezek közül melyik legyen ismét látható.

Hozzászólok