Segítség a mentősöknek

Rendkívül hasznos újítással segíti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkáját: a járművek külső kijelzőjén megjelenő „Mentőre vár” feliratnak köszönhetően a mentők könnyebben odatalálhatnak az úti céljukhoz.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több szempontból is hasznos újítást vezetett be, amikor eleget tett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kérésének.

A járművezetők és a forgalomirányító diszpécserek a Műszaki pihenő, a Különjárat, a Tanulójárat vagy a Szerelőre vár feliratok mellett már kiírhatják a járművek kijelzőire a Mentőre vár feliratot is, hogy segítsék a mentők munkáját.

„Baleset vagy utasrosszullét esetén a Mentőre vár felirat megjeleníthető a jármű külső kijelzőjén, így a mentők könnyebben és gyorsabban megtalálják az érintett járművet a zavar helyszínén, illetve egy forgalmas végállomáson” – tájékoztatott Borsi Dávid, a BKK szóvivője.

A Mentőre vár felirat kiválasztásakor a jármű kijelzőjéről törlődik a viszonylatszám és valamennyi utastájékoztató felületen – a jármű kijelzőin, a közterületi kijelzőkön és az utazástervezőn is – a „Mentőre vár” célállomás jelenik meg.

A BKK-nak egy évben csaknem ezerszer kell mentőt hívnia a járművekhez, naponta ugyanis 2-3 esetben szorul utas orvosi ellátásra.

A járművek nemcsak feliratokkal, hanem hangos üzenetekkel is tájékoztatnak. A tárolt felvételek többek között helyes maszkviselésre ösztönzik az utasokat; jelzik, hogy nem tud a jármű a megállóba állni, klíma működik; vagy adott esetben arra figyelmeztetnek, hogy az ajtók záródnak és érdemes kapaszkodni.

A BKK forgalomirányítói is igyekeznek a mentők munkáját segíteni. A Szabó Ervin téri FUTÁR-központon kívül két forgalmi zavarelhárító autóban van defibrillátor, amelyet az Országos Mentőszolgálat által oktatásban részesített, képzett munkatársak vethetnek be elsősegélynyújtás során.

„Az életmentés folyamatában minden apró segítség hasznos lehet, az informatív jelzés nemcsak a mentőket igazíthatja útba, hanem más arra járók, köztük akár egészségügyi szakemberek figyelmét is felhívhatja a vészhelyzetre, így a segítségnyújtás még gyorsabban megkezdődhet” – nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Budapesti Közlekedési Központ

Országos Mentőszolgálat

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .