Egészségügy

FREE EÜ!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
5 1 vote
Article Rating
A Péter

Ezt, a mindenki számára érthető rövidke jelmondatot “tűzte” lufijára az egészségügy. “FREE EÜ.”

Az októberben  rohamtempóban elfogadott jogállási törvény, mely az egészségügyiek – persze nem  mindenkinek – járó komoly béremelés mellé számos a szakápolók, orvosok és eü. dolgozók számára  negatív elemeket tartalmaz.

A javaslat nem szimplán az elfogadott béremelés jogszabályi hátterének megteremtéséről szólt. Egy újfajta jogviszony, az egészségügyi szolgálat bevezetését kezdeményezte a jogrendszerbe, és számos, első látásra szigorúnak tűnő összeférhetetlenségi szabályt rendelt a státusz, ezzel együtt a magasabb bérek megszerzéséhez.

Ezt a marketingben árukapcsolásnak hívják, amit az idevágó törvények tiltanak is.  A módosítás januártól lépne hatályba.

Az új jogállás értelmében minden orvos, szakápoló, nővér, akár két évre vezényelhető az ország bármelyik kórházába, ahol szakember hiánnyal küszködnek. Az október 23-án megrendezett, az  SZFE mellett kiálló tüntetéshez csatlakozott az egészségügy is a “Free EÜ.” jelmondattal.

Az egészségügyi társadalom lépett. Többségük nem hajlandó aláírni az új szolgálati jogviszonyt és tervezik a rendszer elhagyását. Petíciót készítettek, melyet minél több  egészségügyessel szeretnének aláíratni, így tudatva a kormánnyal, hogy a tervezet számukra nem elfogadható. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara erről szóló petícióját már 18 ezren írták alá, hétfő éjfélig gyűjtötték az aláírásokat, amiket a héten adnak át az Országgyűlésnek.

Az aláírók gyakorlatilag ezzel kilépnének az állami egészségügyből, ami már amúgy is szakápoló és orvos hiánnyal küszködik. Az új törvény a magánszektorban tevékenykedőket sem hagyja ki.

A törvény tartalmazza a “hálapénz” kivezetését és komoly, akár börtönbüntetéssel sújtja azokat akik elfogadják, de azokat is akik felajánlják. Erről a témáról a 24.hu portálon értekezett Dr. Dul Zoltán  fogorvos.

A törvény miatt, az egészségügyből távozni szándékozók miatt, akár végleg megroppanthatja a rendszert.

Azt azért jó tudni, hogy a COVID 19 vírus következtében megnövekedett teher, mely a hazai egészségügyre szakadt, rengeteg orvost és szakápolót kíván, viszont belőlük kevés van. Egyes információk szerint a már most átvezényelt szakápolók gyakorlatilag azt sem tudják mi vár rájuk, és az új területen szembesülnek a körülményekkel, melyek számukra is nagy veszélyt rejt.

“FREE EÜ!” -s demonstráló október 23-án. A fotó remekül ábrázolja kiszolgáltatottságukat. Nem merik vállalni arcukat. Fotó: APEV forrás

„Rémálom az egész, szeretnék felébredni!”

– mondja egy vidékről átvezényelt szakápoló

A Kútvölgyi kórházba küldött szakápoló szerint 32 betegre hárman vannak. Sok embert veszítenek el, és a bent fekvők iszonyúan magányosak – írja a Szeretlek Magyarország.

A portálnak nevének elhallgatását kérő ápolót vidékről vezényelték Budapestre és mint mondta

“Ki kellett találnom, hogyan jutok oda, bepakolni, aztán alvás, és reggel indulás.”

Őt a Kútvölgyibe vezényelték, mely kórház az első szakasz végén bezárt.

“Ez a kórház már nem működött egy ideje, mi fogadtuk az első betegeket.”

– meséli a szakápoló. Székesfehérvárról, Szekszárdról, Esztergomból, Dunaújvárosból, Győrből és Dömsödről küldtek egészségügyi személyzetet most ősszel a Kútvölgyibe. Olyanokat is, akik korábban még sohasem ápoltak koronavírus-fertőzötteket.

Az orvosok sem a megfelelő területen vannak, ráadásul volt olyan is, hogy két tapasztalatlan, másodéves rezidens volt éjszakára

– jellemzi a helyzetet.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy egyértelmű legyen. Ez veszélyesebb, mint az orvos hiány. Beszámolója szerint a háttér feltételek sincsenek meg, kevés a védőruha, a beteghordozóknak nem is jut a folyamatos cserére.

Rengeteg dolgozó, nem meri felemelni a szavát, félve a retorzióktól, féltve állásukat, megélhetésüket. Erről írt a 444.hu cikkében, ahol a dunaújvárosi kórház igazgatója fenyegetőzik. Sokuk kölcsönök segítségével jutott előbbre és bizony azt fizetni kell. Bár most moratórium is van, ettől függetlenül a kölcsön kamatait továbbra is fizetni kell.

Szumma szummarum kemény tél elé nézünk.

A Péter további írásai

Forrás:

Kormányváltás Magyarország Politikai és közéleti magazin

 • Varga Judit Facebook oldalán reagált
  by kormanyvaltas on 2021.01.28. at 16:54

  Varga Judit Facebook oldalán reagált a baloldal azon vádjaira, ami a nyaraló/lakással kapcsolatban látott napvilágot. Mivel nekünk tök mindegy, hogy bal, vagy jobboldal, csak normális (sic) legyen, leközöljük. Ezt is. “Ha már a teljes baloldali média szükségét érezte annak, hogy valótlan információkkal próbálja meg lejáratni a családunkat, talán nem árt, The post Varga Judit Facebook oldalán reagált appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • Senkit nem hagyunk az út szélén
  by kormanyvaltas on 2020.12.31. at 17:03

  És ez így van jól. A kormány megsegíti az elesetteket, elbukottakat és a munka nélkül maradtakat. Ime: Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke 2021. január 1-től, az Alap általános kuratóriumi tisztújításával egy időben, Bús Balázst nevezte ki az NKA alelnökének. ( Óbuda bukott polgármestere) The post Senkit nem hagyunk az út szélén appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • Elhunyt Mondok József
  by kormanyvaltas on 2020.12.31. at 16:18

   Izsák – Életének 65. évében meghalt Mondok József, a Bács-Kiskun megyei Izsák polgármestere – közölte Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán csütörtökön.       “Sokan ismerték, szerették. Városépítő munkáját mindenkor becsültem. A család gyászában osztozunk a Fidesz, a KDNP és a Nemzeti Fórum tagjaival” – írta Lezsák Sándor.     A Magyar The post Elhunyt Mondok József appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • Schiffer András is jövendöl
  by kormanyvaltas on 2020.12.25. at 13:51

  Arold Péter Schiffer András – egyesek szerint nagy kaméleon – is jövendölésbe kezdett és a hetek.hu számára megjósolta a jövőt. A 2022-es választás a mélyállamok háborúja lesz. Hirdetés Ózonos és nanotechnológiás fertőtlenítés gépjárművekben, egészségügyi intézményekben, magánlakásokban, szállásokon szerződéssel. Csak egy telefon. Hívja a +36 20 456 8680-as telefonszámot Ő úgy The post Schiffer András is jövendöl appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • Török Gábor esélyt latolgat
  by kormanyvaltas on 2020.12.24. at 23:15

  Arold Péter Orbán bukása – Török Gábor politikai elemző, igen jól ismeri a jobboldali politikai életet és annál is jobban Orbán Viktort. A Népszavának adott politikai elemzésében egyértelművé tette, hogy Orbán igenis bukhat 2022-ben és bár a háttérhatalma – funkciókba bebetonozott hű fideszes pártkatonák – még egy kis ideig beleszólhat The post Török Gábor esélyt latolgat appeared first on Kormányváltás Magyarország.

Ezt is olvassa el!
5 1 vote
Article Rating
0

Hozzászólások