FREE EÜ!

A Péter

Ezt, a mindenki számára érthető rövidke jelmondatot “tűzte” lufijára az egészségügy. “FREE EÜ.”

Az októberben  rohamtempóban elfogadott jogállási törvény, mely az egészségügyiek – persze nem  mindenkinek – járó komoly béremelés mellé számos a szakápolók, orvosok és eü. dolgozók számára  negatív elemeket tartalmaz.

A javaslat nem szimplán az elfogadott béremelés jogszabályi hátterének megteremtéséről szólt. Egy újfajta jogviszony, az egészségügyi szolgálat bevezetését kezdeményezte a jogrendszerbe, és számos, első látásra szigorúnak tűnő összeférhetetlenségi szabályt rendelt a státusz, ezzel együtt a magasabb bérek megszerzéséhez.

Ezt a marketingben árukapcsolásnak hívják, amit az idevágó törvények tiltanak is.  A módosítás januártól lépne hatályba.

Az új jogállás értelmében minden orvos, szakápoló, nővér, akár két évre vezényelhető az ország bármelyik kórházába, ahol szakember hiánnyal küszködnek. Az október 23-án megrendezett, az  SZFE mellett kiálló tüntetéshez csatlakozott az egészségügy is a “Free EÜ.” jelmondattal.

Az egészségügyi társadalom lépett. Többségük nem hajlandó aláírni az új szolgálati jogviszonyt és tervezik a rendszer elhagyását. Petíciót készítettek, melyet minél több  egészségügyessel szeretnének aláíratni, így tudatva a kormánnyal, hogy a tervezet számukra nem elfogadható. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara erről szóló petícióját már 18 ezren írták alá, hétfő éjfélig gyűjtötték az aláírásokat, amiket a héten adnak át az Országgyűlésnek.

Az aláírók gyakorlatilag ezzel kilépnének az állami egészségügyből, ami már amúgy is szakápoló és orvos hiánnyal küszködik. Az új törvény a magánszektorban tevékenykedőket sem hagyja ki.

A törvény tartalmazza a “hálapénz” kivezetését és komoly, akár börtönbüntetéssel sújtja azokat akik elfogadják, de azokat is akik felajánlják. Erről a témáról a 24.hu portálon értekezett Dr. Dul Zoltán  fogorvos.

A törvény miatt, az egészségügyből távozni szándékozók miatt, akár végleg megroppanthatja a rendszert.

Azt azért jó tudni, hogy a COVID 19 vírus következtében megnövekedett teher, mely a hazai egészségügyre szakadt, rengeteg orvost és szakápolót kíván, viszont belőlük kevés van. Egyes információk szerint a már most átvezényelt szakápolók gyakorlatilag azt sem tudják mi vár rájuk, és az új területen szembesülnek a körülményekkel, melyek számukra is nagy veszélyt rejt.

“FREE EÜ!” -s demonstráló október 23-án. A fotó remekül ábrázolja kiszolgáltatottságukat. Nem merik vállalni arcukat. Fotó: APEV forrás

„Rémálom az egész, szeretnék felébredni!”

– mondja egy vidékről átvezényelt szakápoló

A Kútvölgyi kórházba küldött szakápoló szerint 32 betegre hárman vannak. Sok embert veszítenek el, és a bent fekvők iszonyúan magányosak – írja a Szeretlek Magyarország.

A portálnak nevének elhallgatását kérő ápolót vidékről vezényelték Budapestre és mint mondta

“Ki kellett találnom, hogyan jutok oda, bepakolni, aztán alvás, és reggel indulás.”

Őt a Kútvölgyibe vezényelték, mely kórház az első szakasz végén bezárt.

“Ez a kórház már nem működött egy ideje, mi fogadtuk az első betegeket.”

– meséli a szakápoló. Székesfehérvárról, Szekszárdról, Esztergomból, Dunaújvárosból, Győrből és Dömsödről küldtek egészségügyi személyzetet most ősszel a Kútvölgyibe. Olyanokat is, akik korábban még sohasem ápoltak koronavírus-fertőzötteket.

Az orvosok sem a megfelelő területen vannak, ráadásul volt olyan is, hogy két tapasztalatlan, másodéves rezidens volt éjszakára

– jellemzi a helyzetet.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy egyértelmű legyen. Ez veszélyesebb, mint az orvos hiány. Beszámolója szerint a háttér feltételek sincsenek meg, kevés a védőruha, a beteghordozóknak nem is jut a folyamatos cserére.

Rengeteg dolgozó, nem meri felemelni a szavát, félve a retorzióktól, féltve állásukat, megélhetésüket. Erről írt a 444.hu cikkében, ahol a dunaújvárosi kórház igazgatója fenyegetőzik. Sokuk kölcsönök segítségével jutott előbbre és bizony azt fizetni kell. Bár most moratórium is van, ettől függetlenül a kölcsön kamatait továbbra is fizetni kell.

Szumma szummarum kemény tél elé nézünk.

A Péter további írásai

Forrás:

Kormányváltás Magyarország Politikai és közéleti magazin

 • Nem lehet büntetlenül
  by szerkeszto on 2022.05.21. at 10:49

  Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatása után elég hamar begyűjtötte az első rosszpontot és persze Románia felől. Folytatva a Főnök stílusát a Facebook oldalán a Romániában élő magyar kisebbség felé közvetített ideológiai bejegyzése verte ki a biztosítékot. Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, The post Nem lehet büntetlenül appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • Miért nem vállalható be Magyarországnak az olajembargó
  by szerkeszto on 2022.05.14. at 09:12

  “Némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést” sikerült elérni Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének és Orbán Viktor miniszterelnöknek a tárgyalásán Szijjártó Péter szerint. A miniszter szerint nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján az olajembargó kapcsán. Szavai hűtik azokat a várakozásokat, hogy gyors megegyezés lehet. The post Miért nem vállalható be Magyarországnak az olajembargó appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • Élelmiszerválság – azonnali kormányzati lépéseket sürgetett Toroczkai László
  by szerkeszto on 2022.05.12. at 10:13

  Azonnali kormányzati lépéseket sürgetett az élmiszerválság elkerülése érdekében csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője.     Elmondta: a közeljövőben törvényjavaslat-csomagot nyújtanak be, amellyel stratégiai értékké minősítenék a hazai mezőgazdaságot és élelmiszeripart, egyebek mellett előírnák, hogy csak annak lehet Magyarországon termőföldje, aki azt megműveli, valamint korlátoznák egyes mezőgazdasági The post Élelmiszerválság – azonnali kormányzati lépéseket sürgetett Toroczkai László appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • Jakab nem tagadja a tényeket, viszont az eltusolását igen
  by szerkeszto on 2022.05.05. at 10:50

  Mint ismeretes, egy vidéki pártrendezvényen (Jobbik) az egyik párttag meg akarta erőszakolni Szilágy György a Jobbik alelnökének élettársát. A Jobbik részéről Jakab Péter a párt elnöke a következőket mondta: „Aljas, habonyi hazugságokkal teletűzdelt lejáratási kísérlet zajlik a tisztújításra időzítve, ami a szokásos végeredménnyel fog zárulni: a hazug fideszes lap pert The post Jakab nem tagadja a tényeket, viszont az eltusolását igen appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • A háborúnak vége
  by Arold Péter on 2022.04.24. at 11:49

  Vártam néhány napig, tán két hétig is, míg le nem csendesednek a kedélyek, kijön a végleges választási eredmény és a politikai, illetve közéleti újság írók is megmondják a tutit mind két oldalon, hogy miért történt, és egyáltalán mi történt. Mindenkinek van alapigazsága a végeredmény magyarázásában, de a nem akarásnak nyögés The post A háborúnak vége appeared first on Kormányváltás Magyarország.

Hozzászólok