Egészségügy

FREE EÜ!

Távfelügyelet Pécel
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Olvasási idő: 12 perc

A Péter

Ezt, a mindenki számára érthető rövidke jelmondatot “tűzte” lufijára az egészségügy. “FREE EÜ.”

Az októberben  rohamtempóban elfogadott jogállási törvény, mely az egészségügyiek – persze nem  mindenkinek – járó komoly béremelés mellé számos a szakápolók, orvosok és eü. dolgozók számára  negatív elemeket tartalmaz.

A javaslat nem szimplán az elfogadott béremelés jogszabályi hátterének megteremtéséről szólt. Egy újfajta jogviszony, az egészségügyi szolgálat bevezetését kezdeményezte a jogrendszerbe, és számos, első látásra szigorúnak tűnő összeférhetetlenségi szabályt rendelt a státusz, ezzel együtt a magasabb bérek megszerzéséhez.

Ezt a marketingben árukapcsolásnak hívják, amit az idevágó törvények tiltanak is.  A módosítás januártól lépne hatályba.

Az új jogállás értelmében minden orvos, szakápoló, nővér, akár két évre vezényelhető az ország bármelyik kórházába, ahol szakember hiánnyal küszködnek. Az október 23-án megrendezett, az  SZFE mellett kiálló tüntetéshez csatlakozott az egészségügy is a “Free EÜ.” jelmondattal.

Az egészségügyi társadalom lépett. Többségük nem hajlandó aláírni az új szolgálati jogviszonyt és tervezik a rendszer elhagyását. Petíciót készítettek, melyet minél több  egészségügyessel szeretnének aláíratni, így tudatva a kormánnyal, hogy a tervezet számukra nem elfogadható. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara erről szóló petícióját már 18 ezren írták alá, hétfő éjfélig gyűjtötték az aláírásokat, amiket a héten adnak át az Országgyűlésnek.

Az aláírók gyakorlatilag ezzel kilépnének az állami egészségügyből, ami már amúgy is szakápoló és orvos hiánnyal küszködik. Az új törvény a magánszektorban tevékenykedőket sem hagyja ki.

A törvény tartalmazza a “hálapénz” kivezetését és komoly, akár börtönbüntetéssel sújtja azokat akik elfogadják, de azokat is akik felajánlják. Erről a témáról a 24.hu portálon értekezett Dr. Dul Zoltán  fogorvos.

A törvény miatt, az egészségügyből távozni szándékozók miatt, akár végleg megroppanthatja a rendszert.

Azt azért jó tudni, hogy a COVID 19 vírus következtében megnövekedett teher, mely a hazai egészségügyre szakadt, rengeteg orvost és szakápolót kíván, viszont belőlük kevés van. Egyes információk szerint a már most átvezényelt szakápolók gyakorlatilag azt sem tudják mi vár rájuk, és az új területen szembesülnek a körülményekkel, melyek számukra is nagy veszélyt rejt.

“FREE EÜ!” -s demonstráló október 23-án. A fotó remekül ábrázolja kiszolgáltatottságukat. Nem merik vállalni arcukat. Fotó: APEV forrás

„Rémálom az egész, szeretnék felébredni!”

– mondja egy vidékről átvezényelt szakápoló

A Kútvölgyi kórházba küldött szakápoló szerint 32 betegre hárman vannak. Sok embert veszítenek el, és a bent fekvők iszonyúan magányosak – írja a Szeretlek Magyarország.

A portálnak nevének elhallgatását kérő ápolót vidékről vezényelték Budapestre és mint mondta

“Ki kellett találnom, hogyan jutok oda, bepakolni, aztán alvás, és reggel indulás.”

Őt a Kútvölgyibe vezényelték, mely kórház az első szakasz végén bezárt.

“Ez a kórház már nem működött egy ideje, mi fogadtuk az első betegeket.”

– meséli a szakápoló. Székesfehérvárról, Szekszárdról, Esztergomból, Dunaújvárosból, Győrből és Dömsödről küldtek egészségügyi személyzetet most ősszel a Kútvölgyibe. Olyanokat is, akik korábban még sohasem ápoltak koronavírus-fertőzötteket.

Az orvosok sem a megfelelő területen vannak, ráadásul volt olyan is, hogy két tapasztalatlan, másodéves rezidens volt éjszakára

– jellemzi a helyzetet.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy egyértelmű legyen. Ez veszélyesebb, mint az orvos hiány. Beszámolója szerint a háttér feltételek sincsenek meg, kevés a védőruha, a beteghordozóknak nem is jut a folyamatos cserére.

Rengeteg dolgozó, nem meri felemelni a szavát, félve a retorzióktól, féltve állásukat, megélhetésüket. Erről írt a 444.hu cikkében, ahol a dunaújvárosi kórház igazgatója fenyegetőzik. Sokuk kölcsönök segítségével jutott előbbre és bizony azt fizetni kell. Bár most moratórium is van, ettől függetlenül a kölcsön kamatait továbbra is fizetni kell.

Szumma szummarum kemény tél elé nézünk.

A Péter további írásai

Forrás:

Kormányváltás Magyarország Politikai és közéleti magazin

 • Nincs menekvés
  by kormanyvaltas on 2021.05.18. at 11:18

  Arold Péter Az Országgyűlés az őszi parlamenti üléskezdés utáni 15. napig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet. Úgy tűnik semmi nem tartja vissza a kormányt attól, hogy a 2/3-os többségével folyamatosan meghosszabbítsa a kihirdetett vészhelyzetet, függetlenül attól, hogy a járványügyi adatok napról-napra javulnak és az oltottak száma is közelít az öt The post Nincs menekvés appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • Volner Párt
  by kormanyvaltas on 2021.05.13. at 13:11

  Karácsony Gergely főpolgármester eladósítaná Magyarországot azzal, hogy igényelné az Európai Unió helyreállítási alapjának kölcsönként felvehető 3384 milliárd forintos részét – jelentette ki a Volner Párt elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Ezzel a főpolgármester több mint 85 százalékra növelné a GDP-arányos államadósságot, ami az ország rosszabb hitelbesorolását, az államot terhelő kamatok emelkedését The post Volner Párt appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • Az Orbán család újabb tagja szedi meg magát
  by kormanyvaltas on 2021.05.13. at 12:42

  Benedek Szilveszter: Az Orbán család újabb tagja szedi meg magát mezőgazdaság címszó alatt uniós támogatásokból. A miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az édesanyja is mezőgazdaságban utazik, mint ahogy mostanában nagy divat lett a fideszes elitnél. Sajtóinformációk szerint a Tiborcz családhoz 2016 óta – az idén kifizetett összegekkel együtt – összesen 352,2 millió The post Az Orbán család újabb tagja szedi meg magát appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • Karácsony – Brüsszelig megyünk
  by kormanyvaltas on 2021.05.12. at 23:21

  “Jegyezzük meg ezt a napot.” – írta Facebook oldalán Karácsony Gergely és rendesen kiakadt azon, hogy a kormány elutasítja azt a 3500 milliárt forintot amit az Unió adna az országnak. “A napot, amikor a Fidesz 15 ezer magyar diák megfizethető lakhatásának helyszínét átadja a kínai állampárt egyetemének, amikor a vári The post Karácsony – Brüsszelig megyünk appeared first on Kormányváltás Magyarország.

 • DK – Szijjártó Péter hazudott
  by kormanyvaltas on 2021.05.12. at 22:50

  Ráczné Földi Judit: Szijjártó Péter hazudott – Mégsem elengedő önmagában a védettségi igazolvány a horvát nyaraláshoz – olvasható a Demokratikus Koalíció oldalán Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja és országgyűlési képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: nem túl meglepő módon a kormánynak ismét sikerült The post DK – Szijjártó Péter hazudott appeared first on Kormányváltás Magyarország.

Ezt is olvassa el!
0

Hozzászólások