Tervezzük meg együtt Budapest jövőjét!

A nyitottság, együttműködés és részvétel jegyében új honlapot hozott létre a Fővárosi Önkormányzat, melyen bárki elmondhatja, hogy szerinte minek és milyen irányba kellene a leginkább fejlődnie Budapesten.

2020-ban új fordulatot vesz a tervezés folyamata Budapesten. A város fejlesztésének alapja a különböző szektorok közötti együttműködés, egy digitális részvételi platformon történő közös munka lesz. Az Okos Város módszertant alkalmazva, a fővárosi tervek kidolgozása során az koordinátor irodák kapcsolatot teremtenek a projektek érintettjei között, akik egy erre a célra létrejött digitális térben, később pedig párhuzamosan szakági tematikus munkacsoportokban (pl. lakhatás, klímavédelem, közlekedés) fogalmazhatják meg véleményeiket, céljaikat, elvárásaikat a fejlesztésekkel kapcsolatban.

A város működésének átalakítása tehát nemcsak elviekben igazodik a városlakók és a vállalkozók elképzeléseihez, hanem velük együtt szeretnénk kijelölni a legfőbb irányokat és beavatkozási területeket. Ezzel a céllal készült el az its2027.budapest.hu oldal, ahol amellett, hogy a tervezés folyamatáról lehet tájékozódni, kérdőívek kitöltésével máris be lehet csatlakozni a tervezésbe.

A közös (jogszabályilag egyébként Integrált Településfejlesztési Stratégia [ITS] néven futó) munkában bárki részt vehet, és olyan fontos dolgokban mondhat véleményt, mint például a Duna partjainak szorosabb kapcsolódása a városhoz, a tömegturizmus problémáinak kezelése, vagy akár új közparkok létesítése.

Sok fejlesztés megvalósítása továbbra is a rendelkezésre álló fejlesztési források függvénye lesz, amin a jelenleg kialakult gazdasági válsághelyzet nehezít. Keressük azokat az eszközöket, beavatkozásokat, amitől a város otthonosabb, szerethetőbb lesz, amit a város fejlődését fontosnak érző partnereinkkel együtt megvalósíthatunk.

A stratégia tehát nem más, mint annak összegzése, hogy a kitűzött jövőkép elérése érdekében a következő 6-7 év alatt – a rendelkezésre álló erőforrások, lehetőségek és társadalmi igények figyelembe vételével – milyen utat, milyen beavatkozásokat és eszközöket választunk, hogy azzal a lehető legjobb, legkívánatosabb eredményt értjük el – ha lehet, a leghatékonyabban.

A városvezetés elkötelezett egy élhető, zöld, versenyképes és szolidáris Budapest mellett, ahol a városlakók, civil és szakmai szervezetek is aktívan beleszólhatnak a városfejlesztés ügyeibe, és részt vehetnek a tervezési folyamatokban. Fontos tehát, hogy minél többen elmondják véleményüket, javaslatukat a város jövőjével kapcsolatban. Hogyan szolgálhatja Önt jobban Budapest?

Ötletét, véleményét vagy javaslatait már most várjuk a smartbp@budapest.hu email címre, az its2027.budapest.hu címen pedig a tervezés folyamatáról és a részvétel lehetőségeiről lehet tájékozódni.

Facebook hozzászólások

[Fancy_Facebook_Comments]

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .