A DK a Parlament elé terjeszti új korrupció ellenes csomagját

Megosztom

kormanyvaltas.hu – A DK a Parlament elé terjeszti új korrupció ellenes csomagját, mondta Gyurcsány Ferenc, de hogy ezzel mit fog elérni csak Orbán tudja.

A csomag a következő elemeket tartalmazza:

  • „Korrupciós illetéket fizetnének azok a cégvezetők és cégtulajdonosok, akiknek a korrupciós ügyei miatt az EU illetékes szervei megbüntetik a magyar államot. A korrupciós illeték »fillérre« megegyezne a Magyarországra kirótt büntetéssel. Ha Tiborcz István ellopja az Elios-ügy kapcsán az uniós támogatást, és emiatt hazánknak büntetést kell fizetnie – ez megtörtént – akkor a büntetés teljes összegét fizesse Tiborcz.”
  • „Csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez – a törvényjavaslat megadná az ehhez szükséges jogi feltételeket. Működjünk szorosan együtt az Európai Ügyészséggel, az EU Csalás Elleni Hivatalával és más uniós nyomozati szervekkel.”
  • „Több ponton módosítanánk az ügyészségi törvényt, hogy a legfőbb ügyész többé ne akadályozhassa a korrupciós nyomozásokat és vádeljárásokat. Az Európai Bizottság egyik fő kritikája ugyanis az a magyar állammal szemben, hogy a legfőbb ügyész egyszerűen nem hajlandó eljárást indítani a kormányközeli, Fideszhez köthető korrupciós ügyek kivizsgálása, az elkövetők megtalálása és felelősségre vonása érdekében.”
  • „Megerősítenénk az Állami Számvevőszéket, bővítenénk az antikorrupciós feladatait, például kötelező utóvizsgálatokkal korrupciós ügyekben, korrupciós kockázattérkép készítésével, és a korrupciós jellegű közérdekű bejelentések érdemi vizsgálatával. De természetesen a mostani vezetőit le kell váltani, hiszen Fidesz-pártkatonaként nem várhatjuk, hogy majd pont ők fognak eljárni a fideszes lopások ellen.”
  • „Azonnal nyilvánosságra hoznánk minden olyan szerződést, amelyben adófizetői forintokat vagy uniós támogatást költ a kormány, közbeszerzéseknél pedig a teljes pályázati dokumentációt. Továbbá bemutatnánk a közbeszerzésen nyertes cég alvállalkozói körét is.”
  • „A burkolt pártfinanszírozás visszaszorítása érdekében teljes tilalmat rendelnénk el az állami propaganda terjesztésére. Közpénzen az állam nem folytathat politikai propagandát az állam, az önkormányzatok, vagy az általuk tulajdonolt cégek fizetett hirdetései mögé bújva!”
  • „Megtiltanánk az offshore cégekkel való szerződéskötést az állami területen, és a már eddig megkötött szerződéseket felülvizsgálnánk.”
  • „A nem átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek hazai cégtulajdona esetén a tényleges tulajdonos kötelező cégnyilvántartási bejelentését követelné meg a törvény.”
  • „Részletes összeférhetetlenségi szabályokat hoznánk annak érdekében, hogy a közbeszerzések előkészítésében és döntésekben részt vevő személyek és a nyertesek között ne lehessen semmilyen kapcsolat. Így többek között kizárnánk ebből a körből a közeli hozzátartozókat.”
  • „Elzárnánk annak lehetőségét, hogy a fideszes milliárdosok által ellopott közpénzek a magántőkealapokba vándorolhassanak. Ezért jogilag megteremtjük a magántőkealapok nyilvánosságát, a teljes tulajdonosi kör feltérképezése érdekében.”
  • „Létrehoznánk a nyomozóbírói intézményt. A nyomozóbírók a bírói szervezethez tartoznának és az ügyészségi vezetők vagy érdekkörükbe tartozó személyek, szervezetek által elkövetett bűncselekményekben nyomoznának és látnák el a legfontosabb feladatokat.”
  • „Igazi pártatlan és korrupcióellenes hatósággá tennénk az Integritás Hatóságot, több jogot adnánk nekik, összhangban az Európai Bizottság elvárásaival. A hatóság felülvizsgálati eljárást kezdeményezhetne, sőt magánvádlóként léphetne fel az uniós pénzekkel kapcsolatos bűncselekményekkel összefüggő büntetőeljárásban.”


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .