Magasabb szférák felé, rendhagyó kiállítás nyílik a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

Megosztom

Rendhagyó kiállítás nyílik a Falk Miksa utcai Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

A Franciaországba emigrált magyar származású művészek elhivatott újrafelfedezője, kutatója és képviselője június 20-án este 18:00 órai kezdettel Topor András művészetének szenteli a nyári kiállítási szezont.

„Az 1997-ben elhunyt Topor András színekkel teli és szürreális képeit ritkán látni a művészeti piacon, a munkái tárlatokon is elvétve bukkannak fel, noha művei megtalálhatók magyar közgyűjteményekben, mint a Magyar Nemzeti Galéria, a Miskolci Képtár, a Damjanich János Múzeum és a Déry Múzeum kollekcióiban. A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria mostani kiállításán az 1944-ben született alkotónak ezúttal közel 30 művét nézhetjük meg, melyek többségét eddig nem vagy alig láthatta a nagyközönség, hisz azok magángyűjtők birtokában vannak.

Ez a hiánypótló tárlat bevezet minket Topor érzékfeletti világába, mely tematikai és stiláris sokszínűséget is mutat. A művész ráadásul a galéria tulajdonosára, Makláry Kálmánra is nagy hatással volt, mivel Topor művei mutatták meg neki először a képzőművészet erejét: >Anyai nagynéném férjét, a kiváló festőművész Topor Andrást kis koromban rendszeresen látogattuk a debreceni művésztelepen, azóta is ha belépek egy műterembe, és megérzem a terpentin és az olajfesték illatát, boldog gyermekkori érzések töltenek el.<”

Topor András – Magasabb szférák felé című tárlatot Dr. P. Szabó Dénes művészeti újságíró nyitja meg.

A kiállítás június 21.től július 31-ig hétköznapokon 10:00 és 18:00 óra között látogatható.

Fotó: KMFA Archívum



Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .