A Mol is haladékot kapott az orosz olaj importra

Megosztom

Magyarország az orosz olajhoz való függősége nagyobb, mint több más európai országnak ismerték el az amerikaiak, így sokkal nehezebb a leválás az orosz energiahordozókról.

Magyarország közel 60 százalékban orosz energiától függ mind az olaj, mind a földgáz tekintetében, így az arról történő leválás 5-700 millió eurós beruházással lenne csak megoldható.

Amos Hochstein, Joe Biden amerikai elnök főtanácsadója a 444.hu kérdésére azt mondta, hogy ebbe a vitába semmilyen módon sem avatkozik bele az amerikai kormány, sem a Bizottsággal, sem pedig a magyar kormánnyal nem tárgyal az olajembargóról, mert ez az európaiak ügye.

Ezért egyik napról a másikra leválni az orosz olajról komoly megrázkódtatást jelentene egész Közép-Európának – mondta a Mol elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt a társaság közgyűlésén leszögezte, hogy Közép-Európa és Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra leváljon az orosz kőolajról és kőolajtermékekről. Mint mondta, 2–4 évre lenne szükség, hogy finomítói kapacitásuk teljes egészében alkalmas legyen nem orosz olaj feldolgozására. – írja a Világgazdaság a témában megjelent cikkében Hernádi Zsolt Mol vezérre hivatkozva.

Közben a magyar kormány képviselője a vasárnapi EP ülésen is ellenezte az uniós olajembargó tervének megszületését, mert szinte teljes mentességet kér az embargós terv alól – jelezte egy névtelen forrás a Politicónak.

Közben Magyarország haladékot kapott,és

nekünk csak 2023 végén kellene végleg lecsatlakozni az orosz olajról. Ugyanezt a kedvezményt megkapta Szlovákia is – mindkét ország azért, mert a többi uniós tagállamhoz képest sokkal jobban függ a keletről érkező kőolajtól.

Még több gazdasági híreket olvashat Facebook rovatunkban


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .