“Objektív” szemmel – fotókiállítás

Haditudósítói felvételekből állított össze kültéri kiállítást a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Budapest FotóFesztivál részeként.

“Objektív” szemmel – Válogatás a haditudósító század felvételeiből, 1941-1944 című fotókiállítás Magyarország második világháborúba lépésének 80. évfordulójáról emlékezik meg, és a Magyar Királyi Honvédség kötelékében a háború dokumentálására 1941-ben felállított haditudósító alakulatok felvételeiből ad válogatást a múzeum ablakaira kihelyezett molinókon.

Szponzorált tartalom

  • Eladó lakás Budapest II. kerület, 78 000 000 HUF
    on 2024.03.28. at 10:54

    Zöld környezetben!Budapest 2. kerületének keresett, népszerű környékén, csendes zsákutcában, 3. emeleti, /48 nm + 10 nm erkély/ nagy erkélyes, nappali+ hálószobás, napfényes, igényesen felújított lakás eladó!Beosztása:Előtér, tágas és világos konyha-étkező-nappali erkély kapcsolat…


    A kiállításon a Budai Várnegyedben sétálók betekintést nyerhetnek a keleti hadszíntéren küzdő magyar csapatok és az őket megörökítő haditudósító alakulatok életébe. A tárlat egészen október 17-ig megtekinthető a múzeum Tóth Árpád sétány, valamint Kapisztrán tér felőli szárnyán.


    A haditudósító alakulatok a Magyar Királyi Honvédség kötelékében 1941-től létező, a háború dokumentálására felállított speciális katonai szervezetek voltak, amelyek mozgó nyomdákkal, hangstúdiókkal, filmvetítő kocsikkal szolgáltak a fronton. Tagjai újságírók, rádiósok, filmesek, fényképészek és a hozzájuk tartozó műszaki személyzet voltak, ők látták el a sajtót a frontról küldött írott és képanyaggal. A haditudósító alakulatok kiadásában jelent meg a Tábori Újság, a Képes Tábori Újság, a Tábori Híradó és a Donparti Járőr.


    Az alakulatok először 1941 őszén kerültek ki a keleti hadszíntérre, majd ezt követően 1942 májusa és 1943 áprilisa között, a magyar 2. hadsereg kötelékében. 1943. május 2-án Haditudósító Kiállítás nyílt a pesti Vigadóban, amely a harcoló honvédet, a keleti hadszíntéren küzdő magyar csapatokat mutatta be a haditudósítók által készített fényképeken, filmeken, rádióközvetítéseken és harctéri újságokon keresztül. Az 1944-1945. évi kárpátoki és magyarországi hadműveletekhez is kivezényelték őket, majd 1944. december 8-án Budapestről Nyugat-Magyarországra települtek – olvasható a múzeum háttéranyagában.

További hírek

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .