Budapesten is magas az ózonkoncentrátum

Az ózon magas koncentrációja miatt tizenhat település levegője kifogásolt – olvasható a tisztifőorvosi Facebook-oldalon.

Szombaton közzétett térképük szerint ezek a mérőállomással rendelkező települések:

Budapest, Mosonmagyaróvár, Szombathely, Sarród, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Esztergom, Vác, Kecskemét, Salgótarján, Eger, Szolnok és Debrecen.

Azt írták: az érintett helyeken a gyermekek, az idősek, illetve a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget vagy köhögést tapasztalhatnak.

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók számára a déli, illetve a kora délutáni órákban nem javasolják intenzív fizikai munkavégzést, sportolást a szabadban. Aki teheti, a nap legmelegebb időszakában tartózkodjon bent – emelték ki, hozzátéve: szabadban tartózkodás esetén mindenki óvja magát a magas UV-sugárzástól.

Az ózon koncentrációja a déli vagy kora délutáni órákban a legmagasabb, ekkor erősebb a napsugárzás mértéke. A következő napokban jelentős változás nem tapasztalható – írták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján azt közölte: szombaton az UV-B sugárzás nagyon magas lehet.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .