Lánchíd közbeszerzési eljárás indítás

A Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága 2020. július 24-i, pénteki ülésén jóváhagyta a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a Lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását. Eredményes tender esetén a rekonstrukció 2021 tavaszán indulhat, és a híd 2023-ra születhet újjá.

Eredményes tender esetén 2021 tavaszán elindulhat és 2023-ban véget érhet a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a Lánchíd rekonstrukciója.
A rekonstrukció kizárólag a híd felújítását tartalmazza, a munkálatokat a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, hitelből, illetve a kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza. A kormányzati hozzájárulásról még nem kötötték meg a támogatási szerződést, annak időpontja egyelőre ismeretlen, ezért a BKK technikailag csak feltételes közbeszerzési eljárást írhat ki. Ez a tender csak akkor lehet eredményes, ha a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll – közölték.
A BKK igazgatóságának döntése alapján a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megjelenik. A tervezett ütemezés szerint eredményes eljárás esetén a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést. Amennyiben a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezési munkálatok márciusban kezdődhetnek, a teljes felújítás tervezett időtartama 30 hónap, melyből a Lánchíd legfeljebb 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől.
A kivitelező feladata lesz újjáépíteni a híd közúti pályáját, gyalogos járdáit, javítani az acélszerkezetet, azok korrózióvédelmét, restaurálni és felújítani a gyalogos korlátokat, restaurálni a kőoroszlánokat, visszaépíteni a hiányzó műemléki elemeket, kialakítani a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágítását, gyalogátkelőhelyet létesítése a pesti hídfő északi és déli járdája között, kiszélesíteni a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat, átépíteni a lépcsőket, rendezni, roncs- és lőszermentesíteni a Duna medrét a híd környékén, korszerűsíteni a hajózási jelzéseket.
A Lánchíd biztonságos használatáról a felújítás megkezdéséig a Budapest Közút munkatársai gondoskodnak naponkénti ellenőrzéssel – tudatta a BKK.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .