Valamit valamiért

A kormánypárti választók mindenképpen, az ellenzékiek és a pártnélküliek többsége viszont csak akkor támogatná az atlétikai világbajnokságra tervezett beruházás megvalósítását, ha teljesíti a kormány a főpolgármester feltételeit.

A Főpolgármesteri Hivatal megbízásából a Závecz Research felmérést végzett november 22 és 26 között, 1000 budapesti választópolgár telefonos megkérdezésével. A kutatás a 2023-as atlétikai világbajnokságra tervezett sportlétesítmény társadalmi támogatottságát mérte fel.

A választóközönség elsöprő többsége mind a kormánytól, mind a főpolgármestertől együttműködést vár el: tízből kilenc válaszadó volt ilyen véleményen, párthovatartozástól szinte függetlenül. Abban a tekintetben már inkább megosztott a közvélemény, hogy valójában együtt is fognak-e működni, de a többség optimista: 58 százalék szerint Karácsony Gergely főpolgármesternek ez a szándéka, 45 százalék szerint pedig a kormányt is ez a törekvés jellemzi (26 illetve 40 százalék volt az ellenkező véleményen).

Szinte mindenki hallott arról, hogy Budapest elnyerte az atlétikai világbajnokság rendezési jogát, 61 százalék örül ennek a hírnek, 27 százalék viszont nem. 53 százalék szerint Budapestnek támogatnia kellene a kormány beruházását – az atlétikai stadiont –, 31 százalék szerint viszont elleneznie kellene azt. Itt már jelentős különbségek fedezhetőek fel pártpolitikai szimpátia szerint, az ellenzékiek többsége (59 százaléka) azt várja a fővárosi vezetéstől, hogy ellenezze a projektet.

Megváltozik a helyzet ugyanakkor abban az esetben, ha a főváros a támogatást feltételekhez kötné: jelentősen megnő a támogatók tábora, ha cserébe a kormány egészségügyi fejlesztésekre, zöldterületek megvalósítására és kulturális célokra is támogatást adna. A kormánypártiak már feltételek nélkül is támogatták volna a projektet, ám így az ellenzékiek és a pártnélküliek jó része – mintegy háromnegyede – is felsorakozna mögé. Ez esetben tehát pártokon átívelő többség alakulna ki, mindössze a választók 14 százaléka ellenezné a beruházást ilyen feltételekkel együtt is.

„Támogatná vagy ellenezné az atlétikai stadion megépítését, ha mind a három feltétel teljesülne, tehát cserébe a kormány jelentős összegeket biztosítana a budapesti egészségügyi ellátás fejlesztésére, támogatna új budapesti parkok, zöldterületek létrehozását és a lakosság által használható, sport mellett kulturális célokat is szolgáló létesítmény lenne?”

kormánypártiellenzékipárt nélküliteljes minta
nem tudja3%4%10%6%
nem válaszol4%0%4%3%
támogatná89%78%70%78%
ellenezné5%18%16%14%
100%100%100%100%

 

A megkérdezettek arról is nyilatkozhattak, hogy milyen feltételeket szabnának a beruházás támogatása érdekében. A kérdésben nem szerepeltek válaszopciók, a válaszadók kétharmada magától, spontán módon is az egészségügyi fejlesztéseket említette.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .