Gyöngyösi Márton – Magyarország Orbánisztán

Megosztom

Orbán Viktor meglátása szerint Magyarország 2028-ra, elérheti, hogy az átlagkereset elérje az 1 millió forintot, sőt előtte még egy 6 %-os GDP emelkedés is lehetséges. Legalább is ez a terv. Ezt sok politikus az ellenzéki oldalon másként látja. Most Gyöngyösi Márton véleményét tesszük közzé, ami elérhető a politikus Facebook oldalán is.

A legtöbb fideszes felháborodottan szokta kikérni magának, ha valaki Orbánisztánként hivatkozik a hőn szeretett miniszterelnökük által vezetett rendszerre. Pedig ennél találóbb elnevezést a NER-re én nem ismerek. (Ha valaki tud jobbat, szóljon).

magyar miniszterelnök ugyanis rendre úgy nyilatkozik, mintha ő egy személyben lenne minden hatalom forrása. Legszembeötlőbb módon talán az ország költségvetését érintő vagy egyéb gazdasági, pénzügyi kérdésekről való miniszterelnöki kinyilatkoztatásokban érhető ez tetten, legyen szó nyugdíjelemelésről, közalkalmazotti fizetésekről, inflációról, ár- vagy kamatszintről, vagy éppen az államadósság mértékéről. Ma reggel például ezt nyilatkozta a szokásos heti “interjúban”: “Nem tudom megígérni, hogy az árakat leszorítom vissza a földre, mert az tönkre teszi a gazdaságot”.

Sokat elárulnak ezek a kinyilatkoztatások miniszterelnökünk személyiségéről (vagy inkább annak torzulásának mélységeiről), képzelt szerepéről, képzelt viszonyáról közte és “alattvalói” között. De legalább ilyen aggasztó az, hogy a vezérelvűséghez szoktatott törzsi magyar közgondolkodás ezt láthatóan nem csak hogy nem veszi zokon, hanem mintha igényelné is.

Európában 300 évvel ezelőtt, az abszolutizmus korában is csak a legszélsőségesebb esetekben képzelte magáról azt valaki, hogy ő maga minden hatalom forrása (L’État, c’est moi!). Azóta mifelénk is talán csak egy-két népnyúzó kommunista tótumfaktumra volt jellemző ez a mentalitás, bár az új gazdasági mechanizmus után az értelmesebbek már belátták, hogy a túlzott állami beavatkozás a legritkább esetben sem hozza el a kívánt végeredményt.

Nincs azzal gond, ha a jogvégzett miniszterelnök nem érti a szabadpiac és a gazdaság működését: béreljen fel olyan tanácsadókat, akiknek a szakértelme legalább eléri a lojalitásuk szintjét. Lassan minden tényező összeáll egy teljes gazdasági csődhöz: a mindenhatóság képzete Orbán fejében, a bólogatójánosok túltengése a környezetében, illetve a kritikátlan és fásult tömegek. A gazdasági csőd kódolva van, jelei már most láthatóak.



Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .