2024 március 21-e a Down-szindróma világnapja

Megosztom

“Ne skatulyázz be!” – a világnap ez évi mottója: Mindannyian mások vagyunk, saját élettel, saját vágyakkal, örömökkel és bánatokkal.

A Down Alapítvány minden évben megünnepli a Down-szindróma Világnapját, színielőadás is kapcsolódik a nevezetes nap programjaihoz. Az idei duplán ünnepnap az alapítvány életében. Hiszen, a világnapi események mellett ezen a napon kerül sor új szolgáltató centrumunk ünnepélyes megnyitójára is.

A világnapon a Zuglói Civil Házban zenés színdarabot tekintenek meg ügyfeleink, az újbudai, a kőbányai és rákospalotai szolgáltató centrumainkban egész napos programsorozat várja majd a Down-szindrómás ünnepelteket és az ünneplőket. Három intézményünk ügyfelei világnapi túrát tesznek a Gellért-hegyre, ahol figyelemfelkeltő hangszeres zenéléssel emlékeznek meg a jeles napról. A három helyszínről induló túrázók a Gellért-hegy tetején, a nagy parkoló melletti közösségi téren találkoznak március 21-én a délelőtti órákban. A találkozó az Összecsengünk címet kapta, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki szívesen csatlakozik a közös csengő-bongó hangszeres örömünnepléshez. Két intézményünk ügyfelei az elmúlt évekhez hasonlóan a fővárosi, V. kerületben, a Deák téren tartanak figyelemfelhívó zenés-táncos flashmob-ot a világnapon, délután 15 órai kezdettel, amelyhez szintén bárki csatlakozhat.

Rákospalotán összekötjük a Világnapot az új napközi otthonunk ünnepélyes megnyitójával, amely az alapítványnak már meglévő védett munkahelyének az épületében kapott helyet. Negyven családban vagy támogatott lakhatásban élő ember életébe hoz majd pozitív változást.

Ebben az évben is csatlakoztunk a Down-szindróma Világszövetség kezdeményezéséhez, melynek mottója: „Ne skatulyázz be!” Maguk az érintettek vallanak arról, mennyire szeretnék, hogy egyénként, egyenjogú emberként, állampolgárként, partnerként tekintsenek rájuk. Ne a problémát, hanem a lehetőséget lássák, ne a hasonlóságot, hanem az egyedit nézzék, hiszen attól, hogy valaki Down-szindrómás, ugyanúgy egyéniség, mint bárki más, saját gondolatokkal, saját vágyakkal, saját örömmel és bánattal. Ha hagyjuk, ha elfogadjuk, megmutatják valódi egyéniségüket, melytől gazdagabb lesz a világ!

Felemás zokni kihívás! A Világnapon számtalan ismert ember, politikusok, influenszerek jelzik szimpátiájukat és a fogyatékosság ügyének felkarolását azzal, hogy feltűnő színű vagy mintájú felemás zoknit vesznek fel aznap. A felemás zokni évek óta a társadalom sokszínűségére hívja fel a figyelmet.

Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány
Tel.:  06 1 788 2513 E mail: 
down@downalapitvany.hu




Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .