Mesélő utca – szabadtéri kiállítás nyílt az Andrássy úton

Megosztom

Mesélő utca – szabadtéri kiállítás nyílt az Andrássy úton a névadó születésének 200. évfordulója alkalmából.

Átadásakor Sugárútnak hívták, 1885-től Andrássy Gyula miniszterelnök nevét, majd 1949-ben Sztálinét viselte, 1956-ban Magyar Ifjúság útja, később Népköztársaság útja lett, majd a rendszerváltást követően visszakapta Andrássy nevét.
Andrássy Gyula éppen 200 éve, 1823. március 8-án született. Az ország egykori miniszterelnökére, a sugárút megálmodójára, Terézváros díszpolgárára emlékezünk az Andrássy út történetét bemutató szabadtéri fotókiállítással, amely mától látható az Oktogon és a Kodály körönd között. Az Andrássy út mindkét oldalán 40 fotóval mutatjuk be a sugárút történetét 1900-tól napjainkig.

A képek a kandeláberekre kerültek, így egy rövid séta során bárki végigkísérheti, hogyan változott a közlekedés, az út funkciója az idők során, de a képek fontos történelmi pillanatokat is megelevenítenek. Május elsejei felvonulások, a Párisi Nagy Áruház megnyitása, az ‘56-os véres zászlós tüntetés is ott látható a fotókon, de még Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus is feltűnik motorkerékpáron az Andrássy úton készült egyik képen.
A fotók elsősorban a Fortepan gyűjteményéből származnak, valamint az önkormányzat saját fotói. A kiállítást a Soproni Tamás vezette terézvárosi önkormányzat rendezte, csatlakozva ezzel a Budapest150 programsorozathoz.


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .