A főváros szembe megy a szakmai bizottsággal

A kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé – közölte kedden Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: bár az illetékes szakmai bizottság egyhangú döntéssel támogatta a Szabad Tér Színház eddigi igazgatója, Bán Teodóra pályázatát, Benkő Nóráét viszont elutasította, Karácsony Gergely főpolgármester ennek ellenére utóbbi jelölt megválasztását javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek.

Gulyás Gergely szerint a történtek előtt megállapodás közeli helyzet alakult ki a kormány és a főváros közötti tárgyalásokon a színházak finanszírozásáról, ám most borulhat a március 1-jéig elérni tervezett megállapodás. Kitért arra, hogy a színházakról szóló, tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás alapján a főváros dönt arról, önállóan vagy az állammal közösen működteti a színházakat, vagy ezt a feladatot átengedi az államnak.

“A Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslat semmibe veszi a szakmai bizottság álláspontját. A színházművészeti bizottságnak három politikához köthető személy, Tóth József szocialista polgármester, Hassay Zsófia fideszes fővárosi képviselő, valamint Fülöp Péter, az Emmi képviselője mellett Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, valamint két Kossuth-díjas előadóművész, Márton Éva és Zsuráfszky Zoltán, illetve a munkavállalók részéről Mádi Zoltán tagja” – fejtette ki a miniszter.

Leszögezte, hogy Bán Teodóra általános megelégedésre vezette az elmúlt években a Szabad Tér Színházat, politikai elfogultsággal, befolyással soha nem vádolták tevékenységét.

“A főpolgármester eddigi nyilatkozatai és ígéretei ellentétesek azzal, amit most ő saját aláírásával a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett. Eddig a Főváros és a kormány egyetértett abban, hogy a szakmai bizottság véleményét figyelembe vesszük. A kormánynak a fővárosi színházak működtetésével kapcsolatban semmilyen kötelezettsége nincsen, a további tárgyalások feltétele, hogy Karácsony Gergely állja a szavát, a szélsőbaloldali nyomás ellenére” – jegyezte meg Gulyás Gergely. Felhívta a figyelmet arra, hogy csütörtökön ülésezik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője hozzátette: a budapesti színházak összfinanszírozása tavaly mintegy 7 milliárd forint volt, míg most 2,2 milliárd szerepel a Főváros költségvetésében erre a célra. “Egyre bizonytalanabbá válik, valójában ki irányítja a fővárost, a nyilatkozatokból egyértelműen átjön, hogy Budapestet nem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc vezeti”.

A frakcióvezető felsorolta, hogy a nyilvánossá vált 2020-as fővárosi büdzsé alapján az Örkény Színház 182 millióból gazdálkodhat a tavalyi 675 millió helyett (ebből a magyar állam 477 milliót biztosított), a Vígszínház esetében 1,8 milliárdról csökken 413 millióra az összeg, a Katona József Színháznál 886 millióból lett 167 millió forint. “Tisztán látszik, hogy a kormánytól kapott pénz nélkül nem lehet működtetni a jelenlegi színházi rendszert”.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .