Több millió forintot csalt ki a sértettől

A férfi egy 89 éves nőt tévesztett meg, és kicsalta tőle a megtakarításait; a bíróság 4 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a büntetés súlyosításáért fellebbezett.

A vád szerint a 63 éves férfi 2018. május 1-jén telefonon felhívta az időskorú sértettet, azért, hogy tőle pénzt csaljon ki. A férfi álnéven mutatkozott be és azt mondta, hogy a hitközség megbízottjaként segít a sértett megtakarítását biztonságba helyezni, mivel a sértettet lehallgatják, és a pénze a bankban és otthon is veszélyben van. A vádlott a pénz átvételéről elismervény kiállítását ígérte.

A nő hitt a férfinak, és a következő napokban beváltotta értékpapírjait, kivette a bankból devizáját, és megtakarításait a vádlott útmutatásának megfelelően – 3 részletben, több millió forint értékben – a XIV. kerület, Fogarasi úton található parkban lévő kukában helyezte el. A vádlott a letett pénzt elvette, és telefonon mindig megnyugtatta az időskorú sértettet, hogy pénze biztonságba került.

A férfi 2018. május 9-én egy utcai telefonfülkéből további pénzt kísérelt meg kicsalni a nőtől, amikor a megfigyelést végző rendőrök elfogták.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a férfi ellen jelentős kárt okozó a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idő koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.

A bíróság a férfit bűnösnek mondta ki vád szerint és 4 év 6 hó börtönbüntetésre, valamint 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Emellett kötelezte a férfit, hogy térítse meg a sértett kárát.

A kerületi ügyészség az ítélet ellen a férfi terhére, a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést, a védelem a vádlott javára fellebbezett, így az ítélet még nem jogerős.

A vádlott letartóztatását a bíróság – ügyészi indítványra – fenntartotta.

ugyeszseg.hu

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .