Tudomány - Technika

Valami óriási dolog rejtőzik a Tejút központjában

Van egy különös és hatalmas dolog a Tejútrendszer közepén, és olyan nagy a tömege, hogy még a tudósokat is elbizonytalanította, mi lehet az.
A Spitzer Űrteleszkóppal felfedezett OGLE-2016-BLG-1190Lb nevű objektum mikrolencsézéssel módszerével vált észlelhetővé, ami annyit tesz, hogy egy közeli nagy méretű objektum – csillag vagy galaxis – hajlította meg a távolabbi, háttérben lévő objektum által kibocsátott fényt.
Ezzel a módszerrel a másképp nem látható objektumokat lehet észlelni, valamint a meghajlított fény útjába kerülő sötét objektumokat, például az ott áthaladó bolygókat.

 

 

A OGLE-2016-BLG-1190Lb akkora tömegű, mint 13,4 Jupiter, és a központi csillagját három év alatt járja körbe. Ez a csillag meglehetősen apró, tizedakkora a tömege, mint a Napunknak. Az is elképzelhető, hogy a hosszú nevű OGLE nem is bolygó, hanem egy barna törpecsillag.
A tudósokat az hozta zavarba, hogy a barna törpék és a bolygók közti határterület pont ennél a 13 Jupiter-tömegnél található; a barna törpék 13-90 Jupiternyi tömeggel rendelkezhetnek. Éppen ezért tovább vizsgálják az űrnek ezt a szeletét, hátha többet megtudnak a rejtélyes objektumról.

index.hu


Hirdetés

Bombmaker Fodrászat Hajós utca VI. kerület

 

Ha tetszett oszd meg ismerőseid között!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés
Hóember

Esetleg egy bazi nagy fekete lik?

Hóember

Esetleg egy bazi nagy fekete lik?

Hóember

Én úgy gondolom, hogy a Soros tette oda.

Hóember

Én úgy gondolom, hogy a Soros tette oda.