Tudomány - Technika

Valami óriási dolog rejtőzik a Tejút központjában

Van egy különös és hatalmas dolog a Tejútrendszer közepén, és olyan nagy a tömege, hogy még a tudósokat is elbizonytalanította, mi lehet az.
A Spitzer Űrteleszkóppal felfedezett OGLE-2016-BLG-1190Lb nevű objektum mikrolencsézéssel módszerével vált észlelhetővé, ami annyit tesz, hogy egy közeli nagy méretű objektum – csillag vagy galaxis – hajlította meg a távolabbi, háttérben lévő objektum által kibocsátott fényt.
Ezzel a módszerrel a másképp nem látható objektumokat lehet észlelni, valamint a meghajlított fény útjába kerülő sötét objektumokat, például az ott áthaladó bolygókat.

 

 

A OGLE-2016-BLG-1190Lb akkora tömegű, mint 13,4 Jupiter, és a központi csillagját három év alatt járja körbe. Ez a csillag meglehetősen apró, tizedakkora a tömege, mint a Napunknak. Az is elképzelhető, hogy a hosszú nevű OGLE nem is bolygó, hanem egy barna törpecsillag.
A tudósokat az hozta zavarba, hogy a barna törpék és a bolygók közti határterület pont ennél a 13 Jupiter-tömegnél található; a barna törpék 13-90 Jupiternyi tömeggel rendelkezhetnek. Éppen ezért tovább vizsgálják az űrnek ezt a szeletét, hátha többet megtudnak a rejtélyes objektumról.

index.hu


Hirdetés

Bombmaker Fodrászat Hajós utca VI. kerület

 

Ha tetszett oszd meg ismerőseid között!
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés
Hóember

Esetleg egy bazi nagy fekete lik?

Hóember

Esetleg egy bazi nagy fekete lik?

Hóember

Én úgy gondolom, hogy a Soros tette oda.

Hóember

Én úgy gondolom, hogy a Soros tette oda.