Érdekes

Mobiltelefonnal lesz mérhető a radioaktivitás

Geiger-számlálóként is használható lesz a jövőben az okos telefon. Egy különleges kristálytechnológiai eljárásnak köszönhetően atomkatasztrófa esetén egy órán belül megállapítható a sugárzás mértéke.

A mobiltelefonba épített kristály kimutatja a radioaktív sugárzást. 

(A Geiger-számláló egy ionizáló sugárzás kimutatására és mérésére használt eszköz. Egy csőből áll, ami alacsony nyomású gázt tartalmaz, [rendszerint argon vagy neon metánnal]

és egy hengeres vájtkatódból, aminek a közepén egy vékony anód huzal fut. Körülbelül 1000 V potenciálkülönbséget tartanak fenn az elektródok közt. Egy ionizáló részecske vagy foton egy ablakon a csőbe jutva egy iont hoz létre, amit a nagy potenciálkülönbség a megfelelő elektród felé gyorsít, miközben ütközésekkel további ionizációk lavináját indítja el. Az ennek következtében fellépő áram impulzus elektromos áramkörökben számolható, vagy egyszerűen

a műszerbe épített kis hangerősítőn keresztül hallható. Először 1908-ban Hans Geiger [1882-1945] német fizikus tervezte meg. H. Geiger és W. Müller 1928-ban létrehozta egy javított változatát).

www.tankonyvtar.hu

Az Észak-karolinai Egyetem kutatói olyan technológiát dolgoztak ki, melynek segítségével atomerőmű-baleset, vagy orvosi sugárkezelés alatt bekövetkező ellenőrizetlenné vált besugárzás esetén kimutatja az emberben a sugárterhelés mértékét.

http://ncsu.edu

Az alapelv a luminescencia jelensége

(Lumineszcencia egy anyag olyan fény-, vagy elektron kibocsátása, amely külső energiaközlés, azaz gerjesztés hatására következik be. Az anyag molekuláiban található elektronok magasabb energiaszintű pályákra kerülnek és miközben visszatérnek nyugalmi állapotukba, „visszaadják” az energiát a környezetnek).

„Ha sugárbaleset következik be lakott területen, igen nehéz, sőt lehetetlen azonnal kezelni minden olyan személyt, akit sugárfertőzés ért” – mondja Robert Hayes, reaktortechnikai juniorprofesszor.

„Ekkor azt kell megállapítani, ki az, akit olyan erős sugárhatás ért, hogy szükségessé válik az azonnali kezelése.” Hagyományos módszerekkel a vizsgálat napokig, sőt hetekig is eltarthat.

 

Hayes kutatócsoportja egy olyan kristályt vetett be a diagnosztizálásba, amely minden okos telefonban, USB-sztikkben és egyéb elektronikai eszközben megtalálható. A kristály egy izolátor, a kutatók azért gondoltak erre, mert a személy, akit feltételezhetően sugárfertőzés ért, magánál hordja valamelyik eszközt a baleset idején. Miután megtisztították a kristályt, belehelyezik egy készülékbe, amely regisztrálja a sugárzást, jelen esetben a radioaktivitást.

Speciális Know-how

Különböző hullámhosszú sugárzást „fog be” a készülék. Ezek megoszlása fogja jellemezni azt a sugárzásmennyiséget, ami az okos telefon tulajdonosát, és készülékét érte. A sugárzás következményeként létrejött különböző hullámhossz megoszlások értékelésére a kutatók egy speciális algoritmust dolgoztak ki, ennek segítségével kiszámítható a sugárterhelés mértéke.

„Eljárásunk speciális felszereltséget és tapasztalatot igényel”, hangsúlyozza Hayes. Ez nem áll mindenütt rendelkezésre. „Az én laboratóriumom segítségével képes vagyok elvégezni a teszteket és azonnal a hatóságok rendelkezésére tudom bocsátani a precíz adatokat”, mondja a reaktortechnikus. A kutató sajátján kívül még két a tesztek elvégzésére alkalmas laboratóriumot ismer.

Az egyik az Oklahomai Egyetemen található, http://okstate.com egy további pedig Dániában.

pressetext.com

 

Ha tetszett oszd meg ismerőseid között!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Hozzászólás lezárva.