Egészségügy

A gyógyszerek tárolásáról

Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk. A gyógyszerek otthon és utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha betartjuk a csomagolásukban elhelyezett betegtájékoztatóban előírt tárolásra vonatkozó utasításokat. A magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt csökkenhet egy-egy készítmény hatása is.

Sőt, egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek. Alapszabályok A gyógyszereit mindig tartsa az eredeti csomagolásukban, hogy szükség esetén kéznél legyen a tárolás körülményeit is előíró tájékoztató! Amennyiben elveszítette az alkalmazás feltételeiről szóló iratot, az OGYÉI honlapján található adatbázisban megtekinthetőek a betegtájékoztatók ide kattintva. A gyógyszeres dobozokon feltüntetett információkból, illetve a betegtájékoztató alapján tájékozódhatnak a betegek arról is, hogy az adott gyógyszert meddig lehet felhasználni. Lejárt szavatosságú gyógyszert ne használjon!

A tárolási hőmérséklet Az előírások általában hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak: A hűtést nem igénylő gyógyszerek szobahőmérsékleten, azaz 15-25 oC között tárolandók. A hűvös helyen tárolandó gyógyszerek 5-15 oC között tárolandók. Azok a gyógyszerek, melyeket hűtőszekrényben kell eltartani, 2-8 oC között tárolandók. Hűtőszekrényben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt nem tiltja a gyógyszer dobozában elhelyezett betegtájékoztató.

Bizonyos gyógyszereket fénytől védve kell tárolni, a betegtájékoztatójukban megtaláljuk az erre vonatkozó előírást. Az inzulin mindig hűtve tárolandó, ellenkező esetben megromlik! A magas hőmérsékletet sok gyógyszer nem bírja. A gyógyszerek erős hőhatásnak lehetnek kitéve például a több órás autóút alatt, ennek következtében elveszíthetik hatásukat. A napsugárzásnak és hőhatásnak kitett kúpokat, kenőcsöket, krémeket, oldatokat ki kell dobni. Hosszabb ideig tartó hőhatásra megváltozik például az asztmaspray-k hatóanyag-koncentrációja is, és ilyenkor a megszokott adagolásával már nem érhető el a kellő hatás. Ha a gyógyszerkészítményen bármilyen rendellenesség észlelhető (pl. megváltozik a színe, külleme, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik), nem szabad felhasználni, akkor sem, ha még a megadott felhasználási időn belül van! Ha utazni készülünk… A megelőzés céljából elcsomagolt gyógyszereink mellett vigyük magunkkal krónikusan szedett gyógyszereinket is! Ha külföldre utazunk, előtte feltétlenül érdeklődjünk kezelőorvosunknál arról, hogy milyen feltételek mellett vihetjük ki szedett gyógyszereinket külföldre.

Hirdetés

Árnyékolástechnika. Zolnik redőny
Árnyékolástechnika. Zolnik redőny

Ha a kiszemelt nyaralóhelyen nincs hűtő, érdeklődjön orvosától vagy a gyógyszertárakban, hogy a megszokott gyógyszereket milyen, hőre nem érzékeny gyógyszerekkel tudná helyettesíteni. A gyógyszerek tárolásának szabályai utazás során A gyógyszereket száraz helyen kell tárolni! A gyógyszereket napsugárzástól elzárt helyen tároljuk (pl. egy táskában, az ülés alatt vagy a csomagtartóban)! A legjobb, ha a gyógyszereket hűtőtáskába helyezve szállítjuk, de ne tegyük őket a hűtőakku közvetlen közelébe, különben megfagyhatnak. Mielőtt a hűtőtáskába tennénk, csomagoljuk őket egy vászonkendőbe. Ha a nyaralóhelyen vagy lakókocsiban túl nagy a hőség, minden gyógyszert tegyen a hűtőszekrénybe. A fagyasztóba ne tegyen gyógyszert! Ha megérkeztünk úti célunkhoz, illetve haza, ne felejtsük az autóban a gyógyszereket!

Ebben segít a webbeteg.hu

Ha tetszett oszd meg ismerőseid között!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Hozzászólás lezárva.