Kultúra

Szombat éjszaka az Igazságügyi Palotába is beléphetünk

Szombat éjszaka megnyílik ez egyik legtiszteletreméltóbb középület, az Igazságügyi Palota kapuja is. Semmi mást nem kell tenni, mint regisztrálni a muzejregisztracio@obh.birosag.hu email címen, és máris beléphetnek a káprázatos freskók és szobrok közé.

Első alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez az Országos Bírósági Hivatal.

Az UTAZÁS és DIGITALIZÁCIÓ témához kapcsolódó, ismeretterjesztő ingyenes, de regisztrációhoz kötött programjaink két helyszínen zajlanak: az Igazságügyi Palotában(Budapest, Kossuth tér 12.) együttműködve a Néprajzi Múzeummal, illetve az Országos Bírósági Hivatal és a Pesti Központi Kerületi Bíróság (Budapest, Szalay utca 16.) épületében, amely egykor a Budapesti Központi Királyi Járásbíróságnak adott otthon.


A látogatóink – akiknek számos meglepetésben lesz részük – vezetett séta keretében ismerhetik meg a Budapesti Igazságügyi Palotát, és a Budapesti Központi Királyi Járásbíróság épületét. Vendégeink megcsodálhatják a Szalay utcai aula Feszty Árpád alkotásai alapjánkészült falfreskóit, amelyeken megelevenedik a magyar büntetőtörvénykezés múltja, de betekintést kaphatnak a boszorkányperek bizonyítási módozataiba, 300 éves, eredeti periratokat is megtekinthetnek, és láthatnak kalodát, derest, hóhért is.

A magyar informatikaiparhőskorát is megidézzük a látogatóknak: a 60-70-80-as évek magyar fejlesztésű és gyártású informatikai eszközeit az érdeklődők ki is próbálhatják.

A múlt megismerése mellett, a jövő bíróságára is elkalauzoljuk látogatóinkat, akik megismerhetik a 21. század legújabb vívmányait, a jövő Digitális bíróságának világát: kipróbálhatják mit is jelent az E-PER, az E-AKTA, hogyan működik a VIA-VIDEO (távmeghallgató),vagy a beszédfelismerő és -leíró rendszer.

Regisztráció: muzejregisztracio@obh.birosag.hu

 

Ha tetszett oszd meg ismerőseid között!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés