Hírek belföldről, Hírek Budapest

Hőségriadó Budapesten is

Budapesten hőságriadó, de az ország többi területén akár felhőszakadás is lehetséges.

Ma délután, este elsősorban keleten és a középső területeken (jellemzően a Dunától keletre) valószínűek elszórtan zivatarok szélerősödés (55-70 km/h) kíséretében. Nagyobb valószínűséggel a középső területek déli kétharmadában és keleten egy-egy intenzívebb zivatar is kialakulhat lokálisan jelentős mennyiségű (> 20-25 mm) csapadék, viharos (> 70 km/h) szél és kisebb méretű jég kíséretében.

Hétfőn délután, este elsősorban a Dunántúl keleti, délkeleti területein, illetve a Duna vonalában elszórtan (kis valószínűséggel kis területen északkeleten) valószínűek zivatarok, a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel, egy-egy helyen az említett területeken lokálisan jelentős mennyiségű (> 20-25 mm) csapadék, viharos (> 70 km/h) szél és kisebb méretű jég előfordulhat.

A napi középhőmérséklet ma és hétfőn az ország jelentős részén 25 °C felett alakul, a középső országrészben és északnyugaton a 27 °C-ot is átlépheti a hét utolsó napján, ezért az érintett területeken másodfokú hőségriasztást rendeltek el.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Tanácsos kerülni ugyanakkor a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, fokozott óvatossággal kell vezetni. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

2018.07.29. 09:40 Országos Meteorológiai Szolgálat

Ha tetszett oszd meg ismerőseid között!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Hozzászólás lezárva.