Érdekes

Lehet még sem a nagy fehér cápa a csúcsragadozó?

Arold Péter

A tudósok egy csoportja megállapította, hogy a nagy fehér cápák ( Carcharodon carcharias ) rendkívül félősek lesznek, ha észlelik a kardszárnyú delfin  ( Orcinus orca ) jelenlétét.

“Ha az orkákkal szembesülnek, a fehér cápák azonnal elhagyják a kedvelt vadászterületüket, és nem térnek  egy évig, még akkor is, ha az orkok csak áthaladnak azon”

– mondta Salvador Jorgensen, a Monterey Bay Aquarium tengeri ökológusa.

A csapat két forrásból gyűjtött adatokat: a 165 nagy fehér cápára szerelt GPS jelekből 2006 és 2013 között vett adatok alapján jutottak arra a megállapításra. amelyeket a Point Blue Conservation Science gyűjtött a Délkelet-Farallon-szigeten, San Francisco partjainál.

A csapat  másik négy találkozót is dokumentált a nagy fehér cápák és orcák között a Greater Farallones National Marine Sanctuary-ban, melyet  összevetettek  a többi kutatási adattal.

Az adatok azt mutatták, hogy amikor az orkák megjelentek a régióban – mint minden alkalommal -, a cápák szinte azonnal elhagyják a vadászterületeiket és legalább egy évig vissza sem térnek annak ellenére, hogy a kardszárnyú delfinek, csak futólag érintették a területüket.

Mind a két ragadozó tápláléka  az elefántfoka ( Mirounga angustirostrous ), amelyek a tengerparton élnek.

“Átlagosan mintegy 40 elefántfóka támadást figyeltek meg a fehér cápákkal a Délkelet-Farallon-szigeten évszakonként. “

– mondta Skand Anderson, a Monterey-öböl akvárium tengeri biológusa.

 “Miután megjelentek az orkák, a cápák eltűntek , és nem történt több cápadámadás.”

Ismert tény, hogy a kardszárnyú delfinek is  is elfogyasztják az elefántfókát, de ebből a célból  ritkán jelennek meg a területen, inkább  halakkal táplálkoznak.

A cápák nem minden esetben úsztak messzire. Néha csak biztonságos távolságban mozgattak a part mentén, ahol közel voltak a különböző elefántfóka telepekhez. Néha azonban a Csendes-óceán közepére is kiúsztak, és  az a terület pedig a White Shark Café néven ismert.

Ezek sem kis cápák. Némelyikük az orrtól a farokig több mint 5,5 méter (18 láb), de ezzel a mérettel nem ellenfelei sokkal nagyobb gyilkos bálnának.

A kutatók olyan partra sodródott cápatetemet is találtak, melyeknek nagy részük hiányzott, ebből következtettek arra, hogy az orkák a számukra ízletes, olajban gazdag, vitaminokkal, teli cápamáj miatt támadják meg a nagy fehér cápákat.

 

 

(Hennie Otto / Marine Dynamics / Dyer-sziget védelmi bizalma

Az, hogy a cápák ösztönösen elkerülik-e azokat a ragadozókat, amelyek ennyire veszélyesek rájuk őket, vagy hogy a múltban történt esetek félemlítették meg őket, még mindig ismeretlen.

“Azt hiszem, ez azt mutatja, hogy a táplálkozási-lánc nem mindig lineáris”

– mondta Jorgensen.

“Az úgynevezett oldalirányú kölcsönhatások a csúcsragadozók között meglehetősen jól ismertek a szárazföldön, de sokkal nehezebb dokumentálni az óceánban. És mivel ezek ritkán megfigyelhető esetek, eltarthat egy ideig, hogy teljesen megértsük a dinamikát.”

A kutatást a Scientific Reports folyóiratban tették közzé.

sciencealert.com

 

Ha tetszett oszd meg ismerőseid között!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés