III. kerület

Felavatták Árpád fejedelem szobrát Óbudán

Felavatták a magyar honfoglalás vezéralakjának, Árpád fejedelemnek a szobrát pénteken az Óbudai Árpád Gimnázium előtti téren, a Katinyi mártírok parkjában.

Tarlós István főpolgármester az avatási ünnepségen elmondta: az Árpád-ház Magyarország első uralkodó családja, amely a 9. század végétől 1301-ig négy fejedelmet és huszonhárom királyt adott az országnak. Uralkodásuk alatt a magyar törzsek szövetsége erős európai állammá vált.

A dinasztia névadóját, Árpádot hét magyar törzs választotta vezetőjének, hogy a Dnyeper menti lakóhelyükről nyugatra vezesse őket, hosszú, harcos vándorlás után új hazát szerezzen nekik – emlékeztetett a főpolgármester. Úgy fogalmazott: “ez a honfoglalás, a magyar nép letelepedése a Kárpát-medencében meghatározó, sorsfordító mozzanat, a magyarság múltbéli és jelenkori történetének ősi eredője”. Megjegyezte: a letelepedés után Óbuda a X. század közepéig fejedelmi központ maradt.

“A helynek nemcsak fizikája, hanem metafizikája is van. A hely nemcsak látvány, hanem géniusz is” – idézte Hamvas Bélát a főpolgármester. Hozzátette: Hamvas Béla olvasatában a hely, “ahol most állunk a történelem érzékszervekkel ma már fel nem fogható ezredéves eseményeinek helyszíne, a géniusz az ősök szellemének jelképe, amely az utódok élete fölött vigyáz”. Kijelentette: “Árpád fejedelem megidézése ezen a helyen az ősi idők méltó emlékezete”.

Árpád fejedelem lovas szobra több mint 2,5 méter magas, és egy több mint egy méter magas alapzaton áll. A szobor előtti úgynevezett párnakövön egy Anonymus-idézet olvasható. A szobrászművész kérésének megfelelően a szobor a Nagyszombat utca irányába néz.
Tarlós István szólt arról is, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2017-ben a saját és humán helyettese kezdeményezésére nyilvános művészeti pályázatot írt ki egy Árpád fejedelmet ábrázoló köztéri szobor megalkotására. A pályázati felhívásra érkezett 17 pályázati tervből a bíráló bizottság Oláh Mátyás László szobrászművész alkotását tartotta méltónak a megvalósításra.

 

Tarlós István főpolgármester (j) és Gyimesi Róbert, az Árpád Gimnázium igazgatója (b) átvágja a nemzetiszínű szalagot a magyar honfoglalás vezéralakjának, Árpád fejedelem szobrának avatási ünnepségén

 

Elmondta, az alkotó a klasszikus művészet formavilágából merít, alkalmazza az ókori görög szobrászat legfőbb témáját, az élettel teli emberi test anatómiai pontosságú ábrázolását és a mozgás különböző fázisainak érzékeltetését. A fejedelem jobb kezén pihenő kerecsensólyom a magyar eredetmondák mitikus madara, a magyarok ősi pogány hitvilágának emléke; a turul az égi hatalom és az uralkodói fensőbbség megtestesítője. A nemes madár a Kárpát-medencében, az újjászülető és felkelő nap szimbólumaként született, az önálló magyar identitás és a magyar nemzet összetartozásának ősi jelképe – mondta a főpolgármester, majd úgy fogalmazott: “nemzeti kultúránk alapvető kódjai jelennek meg ebben az alkotásban. Ezek a jelek, amelyek erősítik a magyarság markáns vonásait, összefoglalják a nemzeti érzésről megfogalmazható gondolatokat”.

Tarlós István kitért arra is, hogy a szobor elhelyezését az Óbudai Árpád Gimnázium előtti téren javasolták, és ezt támogatta a Fővárosi Közgyűlés és a III. kerületi önkormányzat is. “A helyszín stílusos. Az 1902-ben alapított, patinás gimnázium 1921-ben vette fel Árpád, a honfoglaló nagyfejedelem nevét” – mondta. Tarlós István megjegyezte azt is, hogy családja 1924 óta visszatérően – így jelenleg is – közvetlen részese az Árpád gimnázium életének.

Gyimesi Róbert, a gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy a konkrét tények aprólékos ismerete nélkül is biztosak lehetünk abban, hogy Árpád kiváló vezetői képességekkel rendelkező, s mindezeket a képességeket a közössége, a nép javára kamatoztató fejedelem volt. Az a vezető, aki a megfelelő időben felismerte a magyarság sorskérdéseit, s ezekre a kérdésekre határozott és bátor válaszokat adott – tette hozzá.

(A főpolgármester teljes beszéde itt olvasható.)

MTI

Ha tetszett oszd meg ismerőseid között!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Hozzászólás lezárva.