Tudomány - Technika

Molekuláris adattárolás

Forrás

A Brown Egyetem tudósai megtalálták a módját annak, hogy ne mikrocsipekkel, hanem apró molekulákkal kódoljanak és dekódoljanak felvételeket. A kémiai számítógép legalább 98 százalékos pontossággal működik.

A PLOS One tudományos folyóiratban mutatták be az amerikai kutatók a tanulmányukat arról, hogy a kismolekulás információtárolás képes sikeresen kódolni több mint 100 ezer bitnyi digitális felvételt szintetikus metabolomokra.

Korábban kutatók információtárolásra már használtak olyan biomolekulákat, mint a DNS. Az új tanulmányban egy másfajta molekulát vontak be, a metabolitokat, amik kisebbek, jóval sokfélébbek és megvan az adottságuk arra, hogy információt tároljanak jóval tömörebben, mint a genom.

A metabolitok az anyagcsere köztes és végtermékei. A metabolom kismolekulás metabolitok összesége egy élőlényben vagy sejtben, szövetben, szervben. A metabolom egy hihetetlenül információgazdag rendszer sokszínű kémiai, szerkezeti és biológiai dimenziókkal – írták a tanulmányban.

A Brown Egyetem kutatói folyadékkezelő robotokat használtak a digitális információ leírásához és tömegspektrométerrel olvasták le a metabolitok helyeit és identitását. Képesek voltak információt kódolni egy képről, majd dekódolni, hogy újra felrajzolják azt 98-99,5 százalék pontossággal.

A tanulmányban a kutatók egy HOPE (remény) felirattal ellátott horgony és zászló képet alkották meg így a kémiai számítógépen.

„A molekuláris hardver vagy kémiai számítógép még tudományos fantasztikus jelenségnek tűnhet, de a biológia megmutatta azt, hogy lehetséges létrehozni” – mondta Jacob Rosenstein, a kismolekulás kémiai információrendszerek előnyeibe és korlátaiba betekintést nyújtó tanulmány vezető szerzője.

Ha tetszett oszd meg ismerőseid között!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés