Érdekes, Kultúra

A Csodák Palotája története, az elmúlt tizenhat év

A természettudományok – s azokon belül is elsősorban a fizika – felejthetetlen, legendás hírű népszerűsítője Öveges József volt, aki sokszor álmodott arról, hogy lesz majd Magyarországon egy olyan intézmény, ahol a látogatók a “világ érdekes” jelenségei közül nagyon sokkal közvetlen kapcsolatba kerülhetnek, kedvükre kísérletezhetnek, s “megérinthetik a tudományt”. Öveges József ezt a képzeletbeli házat a CSODÁK PALOTÁJÁNAK nevezte.

Öveges József professzor úr, a legendás fizikatanár régi álma volt egy olyan hely, „tudományos játszóterem” megnyitása, ahol kíváncsi gyerekek és felnőttek szabadon kísérletezhetnek, kedvükre ismerkedhetnek a tudomány izgalmas világával. Nevet is adott neki: Csodák Palotája. „Én a megszállottja vagyok annak, hogy másoknak szellemi örömöt okozzak. A meglátás, a tudásgyarapítás örömét és boldogságát akarom egyszerű kísérleteimmel mindenkinek megszerezni” – vallotta. Neki azonban sajnos nem sikerült létrehoznia egy ilyen intézményt, de a gondolat a 90-es évek elején újra életre kelt.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) akkori főtitkára, Ferenczi György szilárdtest-fizikus – az időközben megvalósult külföldi példákon felbuzdulva – felkarolta az ötletet, és nekilátott megszervezni egy ilyen intézmény megvalósítását. Az ő kezdeményezésére ítélt meg egy jelentős összeget a program elindítására az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság, majd csatlakozott a tervhez Rubik Ernő, akinek támogatása és nemzetközi tapasztalatai révén – Ferenczi György korai halála ellenére – a Csodák Palotája ügye tovább haladt előre, a megvalósulás felé.

Az ELFT és a Rubik Nemzetközi Alapítvány 1993-ban – a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával – létrehozta a Budapest Science Centre Alapítványt (BSCA), most már azzal a céllal, hogy létrehozzon egy állandó interaktív tudományos kiállítást, a Csodák Palotáját. A program vezetésével Kádár Edit mérnököt bízták meg, aki nemzetközi tájékozódás és tapasztalatszerzés után egy kis csapat élén megkezdte odaadó munkáját, amelynek eredményeként már a következő évben megrendezésre került az első időszaki kiállítás. Ezt újabb és nagyobb időszaki kiállítások követték, s ezek végül megteremtették az alapját az 1996-ban megnyílt állandó interaktív bemutató létrehozásának.

www.csopa.hu

1036 Budapest, Bécsi út 38-44.

Ha tetszett oszd meg ismerőseid között!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés