napelemes rendszerek

A napelemes kivitelezés előnyei és hátrányai

30-40 évvel ezelőtt, büszkén mutathattuk osztálytársainknak a napelemmel működő karóránkat, vagy számológépünket. Az ennél nagyobb méretű panelek létezése, vagy ezeknek, más területen történő alkalmazása erősen súrolta tudományos-fantasztikus könyvek-filmek világát. Akkortájt nem gondolhattuk volna, hogy a napelemek pár évtizeddel később, nemcsak a számológépünket, láthatják el elektromos árammal, hanem egy családi ház, vagy akár egy kisebb város teljes energiaigényét biztosítani tudják. Alkalmassá válik a technológia, hogy napelemekkel fűtsünk, hűtsünk, vagy töltsük elektromos autónkat.

Igen, mára a tudás és a technikai háttér adott ahhoz, hogy mindezen feladatokat egy olyan energiaforrásból biztosítsuk, mely megközelítőleg még 5 Milliárd évig rendelkezésünkre áll.

Jelenleg számos cég foglalkozik napelemek telepítésével. Bárhol is lakjunk az országban, ha egy ilyen rendszer létesítésén gondolkozunk, nagy számban találunk ezzel foglalkozó vállalkozásokat vidéken és természetesen találunk napelem kivitelezőt, Budapesten is.

Mint minden komolyabb technológia, a napelem is rendelkezik meglehetősen sok előnnyel, de természetesen vannak azért hátrányos tulajdonságai is. Nagy általánosságban azonban kijelenthetjük, hogy az előnyök magas száma mellett eltörpülnek a hátrányok.

A napelem rendszerek telepítése során felmerülő előnyök és hátrányok megegyeznek magával a napelemek pozitív és negatív tulajdonságaival, így jelen cikkünkben ezeket nem kezeljük külön.

A napelemes kivitelezés előnyei:

  • Megújuló energiaforrás
    Mint már bevezetőmben is említettem, a napunk még megközelítőleg 5 milliárd évig tudja biztosítani azt az energiát, melyet okosan használva, céljaink elérésére fordíthatunk. Környezetbarát
    A rendszer telepítését követően a környezet terhelése minimális. A teljes rendelkezésre álló energia felhasználása során nem keletkeznek szennyező, vagy mérgező melléktermékek, úgy mint egy fosszilis erőmű alkalmazása esetén.
  • Költséghatékony
    Egy fosszilis, szilárd vagy gáztüzelésű rendszer esetében a kiépítési költség alacsonyabb, de azok üzemeltetése során folyamatos, és lássuk be emelkedő költségekkel kell számolnunk, már az első hónaptól kezdve. Gáz vagy tüzelőfa árának emelkedése. A napelemrendszer esetében, bár egyszeri nagyobb anyagi befektetést igényel, már az első naptól kezdve „elkezdi ledolgozni” az árát. Egy napelem rendszer kiépítése megközelítőleg 5-7 év alatt térül meg, de 25 évig használható. Kicsit olyan, mintha előre kifizetnénk egy szolgáltatónak 5-7 évnyi áramszámlát, hogy utána még 18-20 évig élvezhessük ingyen vagy majdnem ingyen a szolgáltatást.
  • Változatos felhasználás
    Meg kell oldani a fűtést, hűtést, áramellátást, vagy elektromos autót szeretnénk tölteni, egy megfelelő rendszerrel mindezeket biztosítani tudjuk. Kombinálhatjuk a rendszerünket, akár melegvíz előállító eszközökkel is.
  • Alacsony karbantartási költség
    Egy jól elhelyezett napelem készlet, viszonylag kevés karbantartással jár. A panelek meglehetősen stabil és strapabíró kivitelben készülnek, akár a jégesőt is maradandó sérülések nélkül képesek túlélni. Tisztításukról maga az időjárás gondoskodik, bár évente kétszer ajánlott nem csak az esőre bízni a „piszkos munkát”, hogy biztosítani tudjuk a tökéletes működést.
  • Folyamatos technológiai fejlesztés
    A ma kapható napelemek hatásfoka, megközelítőleg 46%-os, vagyis a beérkező napenergia majdnem felét tudják elektromos árammá alakítani. Ez a szám hosszú évek fejlesztő eredménye. Pár évvel ezelőtt ez a szám jóval alacsonyabb volt. A napelemek folyamatos fejlesztése egy olyan jövőt vetít elénk, melyben a hatékonyság már elérheti a 100%-ot is.

A napelemes kivitelezés hátrányai:

  • Kivitelezési költségek
    Az előnyöknél már részletesebben foglalkoztunk a költséghatékonyság kérdésével. Ha hosszú idejű befektetésként kezeljük egy napelemrendszer kiépítését, akkor kivitelezési költségei bizonyos idő után megtérülnek. Amennyiben viszont az a cél, hogy a befektetett összeg minél hamarabb megtérüljön, vagy nem áll rendelkezésre a rendszer kiépítéséhez szükséges anyagi keret, akkor a napelemek akár hátrányokat is okozhatnak.
  • Időjárástól való függés
    Egy mai modern napelemes rendszer, télen-nyáron, akár csak szórt fényben is képes energiát biztosítani. Természetesen az igazi hatásfoka csak akkor mutatkozik meg, ha megfelelő benapozás éri. Borult időben, vagy nem aktív időszakban a megtermelt áram mértéke elenyésző.
  • Helyigény

Egy átlagos családi ház energiaellátása megközelítőleg 5-6kW. Ennek a megtermeléséhez már komoly napelem felület szükséges. Nem minden lakóház alkalmas ekkora napelem rendszer fogadására. Az ingatlan elhelyezkedése is problémás lehet. A szomszéd kertjében lévő, magasra növő fa, esetleg egy épület vagy domborzati elem árnyéka esetleg a tető nem megfelelő dőlés szöge is gondot okozhat a telepítés során.

Hosszú idő alatt jutottunk el  arra a szintre, hogy egy számológép működtetése után már ne legyen probléma egy egész családi ház energiával való ellátása. A napelem rendszerek telepítése ma már általános, és egy jól megválasztott kivitelező által megalkotott hálózat, hosszú-hosszú évekig gondmentes működést, és pénztárcabarát használatot képes biztosítani a felhasználók részére.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .