egészségügy

Több milliárdos fejlesztések Budapesten

Megosztom

9 milliárd egészségügyre – Csaknem 9 milliárd forinttal többet ad két budapesti fejlesztésre a kormány – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel.

    A tárca a közleményében azt írta: a kormány kiemelt támogatást nyújt a magyarországi egészségügyi rendszer megújítására.


    A járóbeteg-szakellátásban országosan évi csaknem 70 millió orvos-beteg találkozás mintegy fele a fővárosi és Pest megyei intézményekben történik. Ezért az állam 2026-ig 700 milliárd forintot szán a főváros és Pest megye kórházainak, illetve szakrendelőinek fejlesztésére az Egészséges Budapest Program (EBP) részeként.


    Ismertették: a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározatok szerint 8,8 milliárd forinttal többet ad a kormány két budapesti fejlesztésre. A kormányhatározat további 6,1 milliárd forintos forrást biztosít az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő – XII. kerületi (Hegyvidéki) szakrendelő, valamint további 2,7 milliárd forintos forrást a Bajcsy-Zsilinszky Kórház XVII. kerületi (Rákosmente) Szakorvosi Rendelőintézet fejlesztésére.


    Fontosnak nevezték a fővárosi és Pest megyei intézményekben folyó járóbeteg-szakellátás színvonalának folyamatos emelését és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését.


    Felhívták a figyelmet: különösen fontos azoknak a szakellátást is nyújtó kórházi intézményeknek a megújítása – ilyen az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, illetve a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet is -, amelyek több budapesti kerület lakosainak nyújtanak egészségügyi ellátást.


    Hozzátették: a kormány a költségvetési források felhasználásakor tekintettel van azokra a hatékonysági és eredményességi szempontokra is, amelyek hozzájárulnak a fenti célok eléréséhez.


    A forrásemelést azzal indokolták, hogy az EBP-fejlesztésekkel érintett néhány szakrendelő esetében jogos igény merült fel a jelentősebb kapacitásnövelést segítő további fejlesztések megvalósítására. Ezért az orvos-szakmai és egyéb objektív szempontokat figyelembe véve szükséges volt az említett két intézmény fejlesztésére szánt összeg növelése – közölték.

Egészségügy


Megosztom

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .