Külföld

Elengedték az olasz halászokat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0 0 vote
Article Rating

LíbiaAz olasz kormányfő Líbiában tárgyalt Haftár tábornokkal, elengedték az olasz halászokat.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Luigi Di Maio külügyminiszter a Líbia keleti országrészét ellenőrző Halifa Haftár tábornokkal tárgyalt Bengázi városában abból az alkalomból, hogy több mint száz nap fogság után szabadon engedtek két olasz halászhajót legénységükkel együtt csütörtökön.

Duguláselhárítás Kőbánya
Duguláselhárítás Kőbánya

    Conte a Líbiába érkezése után közösségi oldalán adta hírül, hogy a szeptember elsején foglyul ejtett tizennyolc halászt szabadon engedték. Katonai repülőgéppel a délután folyamán érkeznek meg Rómába. A két halászhajót is visszaszolgáltatták a líbiai hatóságok.


    A kormányfő és az őt kísérő külügyminiszter a Bengázi külvárosában található Rajma légitámaszponton tárgyalt Haftárral, aki a Líbiai Nemzeti Hadsereg nevű szervezetet vezeti.


    Az egyeztetés majdnem négy hónapos diplomáciai munkát zárt le, amelynek eredményeként Haftár igent mondott az olasz halászok szabadon engedésére.


    A szicíliai Marzara del Vallóból elindult két halászhajót, az Antartidét és a Medineát, szeptember elsején éjszaka tartóztatták fel líbiai hadihajók. Azóta a tizennyolc fős legénységet fogva tartották Bengázi egyik kaszárnyájában. A csoportban nyolc olasz, hat tunéziai, két indonéz és két szenegáli férfi volt. Az olasz kormány mindannyiuk szabadon engedését szorgalmazta.

A líbiai verzió szerint a halászhajókat Bengázi partjaitól kevesebb mint nyolcvan mérföldre, vagyis líbiai fennhatóságú vizeken tartóztatták fel, ahol nem tartózkodhattak volna. A halászokkal szembeni bírósági tárgyalás kezdetét jövő hétre tűzték ki.


    Elemzők rámutattak, hogy az olasz hajók feltartóztatása azután történt, hogy Luigi Di Maio szeptember első napján a líbiai nemzeti egységkormányt vezető Fajez esz-Szarrádzszsal találkozott.


    Meg nem erősített hírek szerint a halászokért cserébe Haftár tábornok azoknak a líbiaiaknak a szabadon engedését kérte, akiket 2015-ben egy szicíliai bíróság embercsempészésért elítélt, és jelenleg is olasz börtönben vannak.


    Luigi Di Maio közösségi bejegyzése szerint a miniszterelnökkel azt hangoztatták Haftár tábornoknak, hogy a római kormány továbbra is Líbia stabilizálásán dolgozik.

Ezt is olvassa el!
0 0 vote
Article Rating
0

Hozzászólások