Varázsdohányt árultak a Bosnyákon

Arold Péter

A térfigyelő központban figyeltek fel arra a nőre, aki a gyanú szerint varázsdohányt adott el több fogyasztónak a Bosnyák téren.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitányság járőrei 2020. július 12-én 12 óra 39 perckor a térfigyelő központtól kapott valós idejű jelzés alapján mentek a Bosnyák térre.

A kamerák rögzítették, hogy egy piros ruhás nő kis csomagokat adott át több embernek, akiktől ezért pénzt kapott. A térre érkező járőrök látták, hogy a nő éppen egy kocsiba ült, amit egy férfi vezetett. Miután az autót megállították és átvizsgálták, 10 gramm körüli kábítószergyanús anyagot, több mint 1 millió forintot és 137 eurót találtak. A járőrök a budapesti R. Rita Krisztinát elfogták és előállították a kerületi rendőrkapitányságra.

 

 

A felvételek alapján sikerült azonosítani azokat is, akik vásároltak a nőtől. A nyomozók három embert hallgattak ki, akik elmondták, hogy 500 forint/gramm áron vettek varázsdohányt attól a nőtől, akit a járőrök elfogtak.

A zuglói nyomozók a 42 éves R. Rita Krisztinát új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására írja a police.hu

A varázsdohányról

A herbál a szintetikus kannabinoidokat tartalmazó kábítószerek köznyelvi, elterjedt gyűjtőneve. Nevüket onnan kapták, hogy eleinte (betiltásuk előtt) ezeket a szereket a kereskedelemben legális gyógynövény-keverékekként forgalmazták. Általában úgy készülnek, hogy a (jellemzően külföldről, műszaki cikkek csomagolásában Magyarországra csempészett) szintetikus hatóanyagot valamilyen szerves oldószerben, például acetonban feloldják, és azt szárított, önmagában hatástalan növényi törmelékre permetezik, majd hagyják megszáradni. Hagyományos vágott dohány felhasználásával készült változata a varázsdohány, amely ránézésre nem különböztethető meg a tiszta dohánytól. A herbált biofű néven is ismerik. A hatóanyagok tiltólistára kerülése miatt a szer pontos összetétele állandóan változik, gyakran a dílerek sem tudják, pontosan mit árulnak.

Olcsósága és erős hatása miatt a mélyszegénységben élő fiatalok előszeretettel használják, azonban a valódi kannabisznál sokkal erősebb, kiszámíthatatlan hatásai miatt veszélyes,  erős függőséget és akár halált is okozhat.

Címlapfotó: illusztráció

 

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .